Wanneer moet je rekening houden met VR games licentie?
Wanneer je een virtual reality-speelhal of arcade wilt gaan opstarten krijg je te maken met software licenties. In principe mag je een VR-game namelijk niet zomaar gebruiken in een commerciële omgeving. Gelukkig zijn er aparte softwaremogelijkheden om op een relatief eenvoudige manier tóch gebruik te maken van de meest populaire VR-spellen. In deze blog lichten wij daarom de 3 meest populaire opties toe: Synthesis VR, Springboard VR en Viveport Arcade.
Synthesis VR
Voor veel VR arcades is Synthesis VR een goede eerste optie om mee te beginnen. Synthesis VR kenmerkt zich door het grote gebruikersgemak. Met name bij onervaren VR-operators is Synthesis VR een goede keuze om mee te beginnen.
Synthesis VR biedt eigenlijk op een hele overzichtelijke manier de games aan. Bij het afsluiten van een abonnement bij Synthesis VR kun je kiezen voor een gratis abonnement waarbij je alleen voor game licenties betaald, of je kunt kiezen voor een betaald abonnement waarbij je, naast de game licenties, ook voor extra software mogelijkheden van Synthesis VR betaald. Deze extra software mogelijkheden zijn met name handig wanneer je meerdere VR setups in een ruimte hebt. Zo hoef je bijvoorbeeld niet per VR-station een spelletje op te starten, maar kun je dit vanaf eenvoudig vanaf een aparte laptop, tablet of PC doen. Dit betaalde abonnement is al verkrijgbaar vanaf 20 dollar per maand en loopt op tot 40 dollar per maand. De verschillende abonnementsvormen kun je hier vinden.
Synthesis VR heeft een uitgebreide bibliotheek aan populaire VR spellen. Ze hebben hierin een goede selectie gemaakt van games die zijn gericht op Virtual Reality Arcades. Deze games zijn doorgaans wat korter van speelduur en kunnen makkelijk worden opgestart, zodat spelers snel kunnen door wisselen en het maximale uit het spel halen. Verder biedt Synthesis VR een aparte categorie aan voor free-roam games, waarbij spelers met bijvoorbeeld een draagbare backpack PC vrij rond kunnen lopen in de ruimte.
Meer informatie over Synthesis VR? Klik hier om naar de website van Synthesis VR te gaan.
Springboard VR
Springboard VR is misschien wel de bekendste en meest gebruikte VR software management tool. VR Arcades van over de hele wereld gebruiken deze software omdat Springboard VR het meest uitgebreide game-assortiment en software management opties heeft. De website ziet er strak en verzorgd uit, en ook het service team van Springboard VR is op en top in orde. Bij vragen reageren ze snel en is het zelfs mogelijk om een afspraak te maken voor remote installatie van de software. Het nadeel van Springboard VR is dat het relatief duur is (je hebt altijd een betaald abonnement dat je per headset dient af te sluiten) en dat het zeer uitgebreid is. Voor grotere VR arcades is deze uitgebreide software oplossing juist erg fijn, maar voor kleine (startende) arcades kan het al snel "too much" zijn en betaal je misschien voor functies die je helemaal niet gaat gebruiken.
Het gaming assortiment van Springboard VR is zeer uitgebreid te noemen. Eigenlijk ieder spel dat commercieel te spelen is wel in de game-bibliotheek van Springboard terug te vinden. Het grootste voordeel van Springboard VR is dat ze de software zo hebben ontwikkeld dat deze in-headset is op te starten. Dit betekent dat wanneer een gebruiker een VR-bril op heeft, hij of zij in een aparte SpringboardVR-wereld terecht komt en daar direct zelf de spellen kan aanklikken. Uiteraard biedt Springboard ook de mogelijkheid om dit via een operator te laten verlopen, die bijvoorbeeld met een tablet of laptop op afstand de spellen opstart of afsluit.
Meer informatie over Springboard VR? Klik hier om naar de website van Springboard VR te gaan.
Viveport Arcade
Viveport ken je misschien wel als de eigen software van HTC VIVE. Op dit platform staan verschillende spellen en applicaties welke je als consument kunt gebruiken. Maar met Viveport Arcade richten zij zich specifiek op de virtual reality-speelhallen die hiervan gebruik willen maken. Viveport Arcade is nog het meeste te vergelijken met Synthesis VR. Met Viveport Arcade heb je de mogelijkheid tot drie verschillende betaalmogelijkheden: pay-as-you-go, maandelijkse betalingen of een mix tussen de twee. Het voordeel van deze betalingsvormen is dat je zelf kunt bepalen voor welke games je wilt betalen of waar juist niet voor. Wanneer er bijvoorbeeld een nieuw VR-spel uitkomt waarvan je nog niet helemaal zeker weet of het iets is voor je arcade kun je voor pay-as-you-go kiezen, maar met de meer populaire en bekende spellen kun je er juist voor kiezen om maandelijks te betalen.
De game-bibliotheek van Viveport Arcade is ook vergelijkbaar met Synthesis VR. Waar Springboard VR duidelijk de grootste en het meest uitgebreide assortiment heeft, beperkt Viveport Arcade zich echt alleen tot de meest populaire arcade games. Het voordeel is dat je per game kunt bepalen hoe je wilt betalen. De prijzen zijn doorgaans gebaseerd op hoe populair een game is, dus je komt al prijzen tegen vanaf slechts $0,5 per uur/$1,99 per maand.
Meer informatie over Viveport Arcade? Klik hier om naar de website van Viveport Arcade te gaan.
Tip: We hebben een aantal verschillende blogs geschreven met handige tips omtrent het starten met een VR Arcade. Hieronder vind je de links naar de verschillende blogs.