Welke VR Headset kun je het beste kiezen?
Met enige regelmaat krijgen wij de vraag: wat is de beste virtual reality-bril? Om hier een goed antwoord op te kunnen geven is het belangrijk om eerst te bedenken wat je met de bril wilt gaan doen. Wil je de bril bijvoorbeeld specifiek voor gaming gebruiken? Dan is de HP Reverb G2 een goede keuze. Maar wil je de bril gaan gebruiken om simpele video’s in 360 graden te kunnen laten zien? Dan kun je wellicht beter kiezen voor iets anders.
PC VR vs. Standalone VR
Allereerst is het belangrijk om te kiezen voor een PC VR-bril of een standalone VR-bril. Een PC VR-bril sluit je, zoals de naam al doet vermoeden, aan op een computer. Deze brillen zijn altijd* bekabeld en worden direct aangesloten op de grafische kaart van jouw PC. Hierdoor heb je veel kracht en kun je dan ook de meeste VR-spellen op hoge kwaliteit afspelen.
Een standalone VR-bril is een headset waar de grafische processor al is ingebouwd. Dit betekent dat je geen externe computer meer nodig hebt, en ook volledig vrij bent van alle kabels. Het nadeel van een standalone bril is dat deze minder krachtig zijn dan een PC VR-bril, en dat de keuze uit VR-applicaties en -games beperkter is.
De beste VR-brillen voor consumenten
HP Reverb G2: de HP Reverb G2 is de nieuwste headset van ontwikkelaar HP. De headset is de opvolger van de eerder uitgekomen HP Reverb, en borduurt voort op de successen van deze bril. HP heeft met de ontwikkeling van deze VR-bril nauw samengewerkt met Valve, welke we kennen van de Valve Index headset. Zo zijn er bepaalde dingen uit het design overgenomen, zoals de koptelefoon, waardoor de HP Reverb G2 een erg comfortabele en hoge kwaliteit headset is geworden.
Oculus Quest 2: Menig VR-enthousiasteling kent hem wel: de Oculus Quest 2. Deze headset, uitgebracht door Oculus / Facebook, is de meest populaire VR-bril van dit moment. De headset kan volledig draadloos worden gebruikt en biedt een uitgebreid scala aan VR-spellen. De controllers werken erg goed en Oculus is constant bezig met het verbeteren van de headset. Zo bieden ze inmiddels de mogelijkheid om, met de ingebouwde hand-tracking, zelfs volledig zonder controllers de headset te kunnen bedienen. En wil je toch gebruik maken van PC VR-content? Dan is het mogelijk om met een Oculus Link-kabel de headset gewoon aan te sluiten op je computer.
Wel heeft de Oculus Quest 2 een groot nadeel: je dient altijd ingelogd te zijn met een actief Facebook-account. Dit betekent dat de headset niet geschikt is voor zakelijke gebruikers of gebruikers die veel waarde hechten aan hun privégegevens.
De beste VR-brillen voor zakelijke gebruikers
HTC Vive Pro: de HTC Vive Pro staat al jaren aan de top op het gebied van zakelijk VR gebruik. De headset biedt een hoge kwaliteit, een stevige bouw en de beste tracking op de markt. Vanwege de externe sensoren kan de headset volledig en zeer nauwkeurig 360 graden tracken, wat de headset uitermate geschikt maakt voor geavanceerde toepassingen, zoals free-roaming. *Het is tevens mogelijk de headset draadloos te gebruiken, zonder enige vorm van kwaliteitsverlies, door de Vive Wireless Adapter toe te voegen.
Daarnaast biedt HTC de mogelijkheid om bij aanschaf van de headset direct een zakelijke garantie af te nemen: de Vive Enterprise Service. Met deze zakelijke garantie mag je de headset commercieel gaan gebruiken en biedt HTC (onder andere) een versneld proces voor garantie- en reparatie afhandelingen.
Varjo VR-3 en XR-3: Varjo is een bedrijf dat zich compleet stort op de zakelijke VR-markt. De VR-brillen van Varjo, Varjo VR-3 en XR-3, zijn extreem hoge kwaliteit VR-brillen met de meest geavanceerde functionaliteiten die er op dit moment zijn. Met ingebouwde hand- en oog-tracking, fotorealistische resolutie en zeer uitgebreide software mogelijkheden zijn de Varjo-brillen een uitstekende keuze voor de meest veeleisende gebruiker.
Pico Neo 2: De Pico Neo 2 is het zakelijke antwoord op de Oculus Quest 2. Deze headset biedt soortgelijke specificaties als de Quest 2, met als grootste verschil dat Pico zich specifiek richt op de zakelijke markt (en dus ook niet door consumenten mag worden gekocht), en Oculus zich richt op de consumentenmarkt.
Pico Neo 2 heeft een krachtige ingebouwde Snapdragon 845 processor waarmee de meeste VR-games op goede kwaliteit, en zonder aangesloten te zijn op een computer, afgespeeld kunnen worden. Daarnaast is het mogelijk om draadloos vanaf een computer te streamen, waardoor ook PC VR-content op de headset kan worden afgespeeld.
Pico richt zich voor 100% op de zakelijke markt en dit zie je terug in de App Store. Er zijn weinig standaard applicaties verkrijgbaar, dus wij raden aan om, wanneer je de Pico Neo 2 wilt gaan gebruiken, zelf op zoek te gaan naar een VR-applicatie en te controleren of deze compatibel is met de Pico Neo 2.
De beste VR-brillen voor ontwikkelaars
HTC Vive Cosmos: de HTC Vive Cosmos is gemaakt met praktisch gebruiksgemak in het achterhoofd. De headset heeft ingebouwde tracking sensoren waardoor je geen externe sensoren hoeft op te zetten om de controllers te kunnen volgen. Daarnaast heeft de headset een slim flip-up design waardoor je, zonder de headset af te zetten, toch even je scherm omhoog kunt klappen. Dit is ideaal wanneer je een applicatie aan het ontwikkelen bent en even iets moet uittesten met de VR-bril op.
HTC Vive Focus Plus: Vive Focus Plus is ontwikkeld voor zakelijke en professionele VR-gebruikers die op zoek zijn naar een draadloze, standalone VR-bril om content mee te maken. De HTC Vive Focus Plus werkt met het Vive Wave-platform. Dit platform is speciaal gemaakt voor ontwikkelaars en biedt de mogelijkheid om met iedere Vive-bril dezelfde content af te spelen. Dus ontwikkel je iets met de HTC Vive Focus Plus? Dan kun je dit ook zonder problemen met een Vive Cosmos of Vive Pro afspelen.