Gevechtssituaties simuleren
Virtual Reality wordt al veelvuldig ingezet bij training van militairen en politieagenten. Een VR-training kan goed worden ingezet om gevechtssituaties of andere gevaarlijke situaties te simuleren, en te leren hoe ze op de juiste manier om moeten gaan met de situatie. Een virtuele simulatie stelt een militair of agent in staat om zich te begeven in een gevaarlijke situatie, zonder daarbij zelf het risico te lopen om gewond te raken. Een bijkomend voordeel is dat je voor een simulatietraining veel minder tijd, ruimte en geld nodig hebt dan bijvoorbeeld bij een uitgebreid rollenspel. Je hebt alleen een PC, een headset (HMD) en een minimale ruimte van 3x3m nodig.
Trainen in gevaarlijke of moeilijk bereikbare omgevingen
Militairen en politieagenten moeten zich kunnen voorbereiden op iedere denkbare situatie. Helaas - en gelukkig maar - is niet iedere gevaarlijke situatie in de echte wereld na te maken. Een training in de virtuele wereld is dan ook de ideale oplossing om een gevaarlijke situatie op een zeer realistische manier te ervaren, zonder op de fysieke risico’s te hoeven letten. Militairen kunnen een virtuele training volgen in een oorlogsgebied, of zich voorbereiden op een terroristische dreiging, terwijl politieagenten zich in een mum van tijd wanen op de straten van Amsterdam om een drugsbende op te pakken. Dit alles zonder de bijkomende fysieke risico’s, maar toch met een zeer realistische ervaring.
Trainen van ingewikkelde medische ingrepen
VR leent zich ook uitermate goed voor medische toepassingen. Veel ziekenhuis gebruiken de mogelijkheden van VR voor het simuleren en voorbereiden van medische ingrepen, en scholen gebruiken het voor (medische) studenten om bijvoorbeeld anatomie-lessen te verzorgen. Ook hierbij kan de situatie weer in de virtuele wereld gesimuleerd worden, waardoor je op iedere mogelijke manier een situatie kan oefenen. Defensie kan hier goed gebruik van maken door bijvoorbeeld een medische ingreep onder stressvolle omstandigheden te doen. Of wat dacht je van politieagenten, die in een vuurgevecht beland zijn en waarvan een collega in zijn arm is geraakt? Met VR zijn de situaties zo te simuleren dat het een levensechte ervaring is voor de gebruiker, en dus een goede voorbereiding op het echte werk.
Oefenen met verschillende vuurwapens
Wanneer je een nieuw wapen wilt uitzoeken, is dit nog geen gemakkelijke taak. Wapens zijn niet goedkoop, en wat is voor groot gebruik nou het juiste wapen om te kiezen? Met VR kun je heTraeerste wapengebruik alvast simuleren. Hiervoor kun je in de virtuele omgeving een wapen met haptische feedback gebruiken, waardoor de terugslag en ervaring van het door jou gekozen wapen zo realistisch mogelijk wordt nagemaakt. DIt bespaart de kosten van het uittesten van verschillende wapens, en geeft een goed eerste beeld van hoe het wapen alvast voelt en in de hand ligt. Voelt de simulatie goed? Dan kun je het wapen in het echt gaan testen!
Simuleren van verschillende type voertuigen
Wanneer je een vliegtuig of helicopter wilt besturen, is het verstandig om daar eerst een beetje “feeling” bij te krijgen. Studenten die piloot willen worden, krijgen hun eerste training in een vluchtsimulator voordat ze in een echt vliegtuig stappen. Deze simulatie kan ook perfect ingezet worden om te trainen voor andere voertuigen. Wat dacht je van iemand die voor het eerst een grote vrachtwagen moet besturen? Of een politieagent die voor de eerste keer met loeiende sirenes over een groot kruispunt moet oversteken? Dit alles is te simuleren in een veilige oefenomgeving, om goed voorbereid op de echte situatie te zijn. Militairen kunnen de mogelijkheden van VR zelfs gebruiken om een realistische parachutesprong na te bootsen.