Alles wat je moet weten over Meta Quest Pro

De Meta Quest Pro is de nieuwste generatie virtual reality headset van moederbedrijf Meta. Het gerucht ging dat de headset ‘Project Cambria’ zou gaan heten, maar uiteindelijk is de naam gevallen op ‘Quest Pro’. De Quest Pro is een unieke virtual reality headset. In eerste instantie lijkt de bril namelijk niet zozeer op zijn voorganger de Quest 2, maar doet het design eerder denken aan de Microsoft HoloLens 2. De HoloLens is een augmented reality headset, wat betekent dat deze altijd een combinatie maakt tussen de fysieke wereld en de digitale wereld. De HoloLens werkt middels het laten zien van hologrammen op het beeldscherm voor de ogen. De Quest Pro is geen augmented reality headset, maar een mixed reality headset. Dit betekent dat de Quest Pro geen hologrammen laat zien, maar virtuele 3D afbeeldingen kan laten zien. En door middel van de ingebouwde camera’s aan de voorkant van de headset kun je hiermee de echte fysieke wereld om je heen zien, terwijl deze 3D afbeeldingen erin worden geprogrammeerd. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om door de bril naar een lege tafel te kijken, terwijl je daarop een digitale bal op en neer stuitert.

Processor

De Meta Quest Pro beschikt over een krachtige Qualcomm Snapdragon XR2+ processor. Dit is een getweakte variant van de Snapdragon XR2 processor die zich ook in de Meta Quest 2 bevindt, maar dan net iets krachtiger. Deze extra power is nodig om de hoge beeldresolutie en daarbij komende rekenkracht te ondersteunen. De Quest Pro heeft een beeldresolutie van maar 1800 x 1920 pixels per oog. Op papier is dit hetzelfde als de Meta Quest 2, maar vanwege de vernieuwde lenzen worden beelden nog scherper weergegeven.

Design

Het design van de Quest Pro doet denken aan de HoloLens 2. In eerste instantie lijkt het meer op een scherm dat voor de ogen hangt, in plaats van een traditionele VR headset zoals de Quest 2. Dit ontwerp heeft een voor- en nadeel: het voordeel is dat je hierdoor gemakkelijk nog de buitenwereld kunt zien. Bijvoorbeeld wanneer je de headset gebruikt voor mixed reality toepassingen. Het nadeel hiervan is dat wanneer je de bril echt voor virtual reality gebruikt (dus alleen maar een virtuele omgeving) dat er erg veel licht aan de zijkanten binnenkomt. Gelukkig is er een los gezichtsinterface bij te bestellen welke het licht aan de zijkanten blockt.

Batterij

De batterij van de Quest Pro gaat ongeveer 1 tot 3 uur mee terwijl de headset aan staat, afhankelijk van wat je er mee doet. Om te compenseren voor deze relatief korte batterijduur wordt er standaard een oplaadstation met de Quest Pro meegeleverd. En mocht het nodig zijn dan is er ook een speciale compacte variant van dit oplaadstation te bestellen, zodat je deze altijd kunt meenemen om de headset en de controllers tussendoor even op te laden. De Quest Pro headset is via een USB-C kabel op te laden en in de controllers zitten twee aansluitingspunten welke op het oplaadstation te plaatsen zijn.

Prijs en verkrijgbaarheid

De Meta Quest Pro is verkrijgbaar vanaf €1799,99. Met deze prijs zit de Quest Pro in hetzelfde vaarwater als VR headsets zoals de Varjo Aero en de binnenkort te verschijnen Pimax Crystal. Andere headsets zoals de Pico 4 en de Meta Quest 2 zitten op een wat lager prijsniveau, maar zijn ook op een geheel andere doelgroep gericht. De Quest Pro kun je echt zien als een zakelijke headset voor bedrijven en organisaties die op zoek zijn naar innovatie. Met name de uitgebreide passthrough-camera’s bieden veel mogelijkheden voor developers om nieuwe applicaties en toepassingen te ontwikkelen.

De Meta Quest Pro wordt eind Oktober 2022 verwacht en is nu al te bestellen bij Unbound XR. Meer weten over de Quest Pro? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier.

Gerelateerde producten