Waar moet je op letten bij het kopen van een VR-bril?
Virtual reality wordt steeds populairder. Maar wat is nu de beste virtual reality headset om te kopen? En waar moet je allemaal op letten bij de aanschaf van een VR-headset? In deze blog leggen we stap voor stap uit wat de belangrijkste punten zijn van een VR-headset en wat belangrijke dingen zijn om op te letten bij de aanschaf hiervan.
Populairste VR Brillen
- Oculus Quest 2: de Oculus Quest 2 is op dit moment de populairste keuze voor een virtual reality headset. Dit heeft er mee te maken dat de bril volledig draadloos en zonder computer te gebruiken is. En mede dankzij de relatief lage aanschafprijs (verkrijgbaar vanaf €288 exclusief BTW) is de headset toegankelijk voor iedereen die zich voor het eerst in de VR-wereld wilt begeven.
- HP Reverb G2: de HP Reverb G2 is de populairste keuze wanneer je een VR-headset zoekt in combinatie met een computer. Het voordeel van een PC-gestuurde VR-headset is dat de bril een veel hogere kwaliteit beeldweergave kan geven. Daarnaast heb je doorgaans ook een hoop meer keuze op het gebied van software en games (in vergelijking met een standalone VR-headset zoals de Oculus Quest 2).
- HTC VIVE Pro 2: de HTC VIVE Pro 2 is een populaire keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een VR-headset met hoge kwaliteit en die gebruik maakt van externe tracking (bijvoorbeeld bij full-body tracking). Daarnaast is de HTC VIVE Pro 2 verkrijgbaar met een zogeheten “business edition” waarmee de headset een goede keuze is voor zakelijke gebruikers en bijvoorbeeld VR Arcades.
- Varjo Aero: de Varjo Aero is op dit moment de virtual reality headset met de hoogste beeldresolutie. Deze headset is bedoeld voor de “prosumer”: consumenten die op zoek zijn een professionele headset. Vanwege de hoge beeldresolutie wordt de Varjo Aero met name gebruikt bij sim-games en andere applicaties waarbij een scherp zicht belangrijk is.
Verschillende soorten VR Brillen
Standalone VR: Standalone virtual reality, of All-in-One VR genoemd, is een virtual reality headset die niet met een kabel verbonden zit aan een computer. In de headset zit een eigen processor chip waarmee de headset volledig “standalone” gebruikt kan worden. Het voordeel van een standalone headset is dat hij volledig kabel-vrij is, je geen extra computer nodig hebt om de headset te kunnen gebruiken, en de aanschafprijs van een standalone headset relatief laag ligt (in vergelijking met een PC VR Brillen). De nadelen van een standalone VR-headset zijn dat de resolutie doorgaans lager ligt dan bij een PC VR-headset en dat er minder games en applicaties beschikbaar zijn voor de brillen.
Voorbeelden van Standalone / All-in-One VR Headsets zijn:
- Oculus Quest 2
- Pico Neo 3 Pro
- HTC VIVE Focus 3
PC VR
PC VR: een PC VR-headset is een virtual reality bril die je met een kabel aansluit op een computer. Met deze kabel maak je gebruik van de kracht van jouw PC. Hierdoor heb je over het algemeen een betere beeldkwaliteit dan in vergelijking met een standalone headset. Daarnaast maakt een PC VR-headset doorgaans gebruik van het SteamVR-gaming platform. Hier vind je het meest complete overzicht van games en applicaties voor virtual reality.
Console VR en Smartphone VR: als laatste zijn er nog Console VR en Smartphone VR te benoemen. Een console VR-headset is een bril die je aansluit op een gaming-console. Op dit moment is de enige console VR-headset de PlayStation VR Bril. Deze VR-headset wordt aangesloten op de PlayStation 4 (of 5). Een release voor de nieuwe PlayStation VR 2 is aangekondigd, echter is het nog niet bekend wanneer deze exact uitkomt.
Een Smartphone VR Bril is een VR-headset waar je een mobiele telefoon kunt inschuiven. De VR-headset heeft daarom geen ingebouwde processor zoals een All-in-One VR Bril, maar de content wordt afgespeeld op de mobiele telefoon. Vanwege de beperkte mogelijkheden van een mobiele telefoon wordt een smartphone VR-headset doorgaans alleen gebruikt voor het bekijken van 360-graden video’s, en niet voor gaming-toepassingen.
Belangrijke specificaties van een VR Headset
Om te bepalen welke VR-Headset voor jou geschikt is kan het handig zijn om goed naar de specificaties van de bril te kijken. Wil je de bril bijvoorbeeld vooral gebruiken voor het spelen van flight simulators? Dan is een headset met een hoge beeldresolutie belangrijk. Maar vind je het belangrijker dat je de bril zonder kabels gebruikt? Dan kom je automatisch weer uit bij een standalone / all-in-one headset. Op deze manier zijn er meerdere specificaties waar je op kunt letten bij de aanschaf van de bril.
Resolutie: de beeldresolutie is een van de belangrijkste specificaties om de kwaliteit van een VR-headset te waarborgen. De beeldresolutie wordt altijd weergegeven in een aantal pixels. Hoe hoger dit aantal pixels is, hoe scherper de beeldkwaliteit.
Verversingssnelheid: de verversingssnelheid (of refresh rate) zegt iets over hoe vloeiend beelden afgespeeld kunnen worden. Bij een lage verversingssnelheid zal het beeld wat haperiger zijn dan bij een hoge verversingssnelheid. De verversingssnelheid wordt altijd weergegeven in een aantal Hz.
Manier van tracking: de manier van tracking bepaalt hoe de VR-headset en controllers in de ruimte gevolgd worden. Over het algemeen zijn er twee mogelijkheden: inside-out tracking en externe tracking. Bij inside-out tracking zitten er tracking camera’s in de headset zelf. Deze camera’s zien waar de headset zich bevindt in de ruimte en volgen de controllers. Het voordeel van inside-out tracking is dat je geen aparte sensoren meer nodig hebt. Het nadeel van deze manier van tracking is dat het minder nauwkeurig is dan externe tracking.
Bij externe tracking maak je gebruik van externe tracking sensoren (ook wel basisstations of lighthouses genoemd). Deze basisstations zet je tegenover elkaar in de hoek van een ruimte. De basisstations zenden een signaal uit welke worden opgevangen door de headset en controllers. Met deze manier van tracking heb je de meest nauwkeurige vorm van tracking. Externe tracking maakt het tevens mogelijk om gebruik te maken van full-body tracking middels HTC VIVE trackers.
Conclusie: welke VR Bril is het beste voor jou?
Om de juiste VR-headset te bepalen is het handig om eerst te bedenken of je een VR-headset met of zonder computer wilt gebruiken. Op deze manier valt eigenlijk de helft van de VR-headsets al weg, wat de keuze voor de juiste bril makkelijker maakt. Vervolgens kun je bedenken welke specificaties belangrijk zijn. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat de headset een goede beeldresolutie heeft? Of wil je veel bewegen met de headset dus vind je het belangrijk dat de headset een goede tracking heeft? Op basis van deze vragen kun je kiezen voor de juiste VR-headset.