Hoe kies je de juiste PC voor virtual reality gebruik?
Virtual Reality games zijn hartstikke gaaf om te spelen maar ook op zakelijk gebied steeds relevanter om in te zetten. Er is nog steeds veel grafische kracht en geheugen nodig om VR op hoge kwaliteit en vloeiend te kunnen weergeven, des te meer bij bepaalde zakelijke toepassingen zoals 3D/CAD design. De gehele computer dient op een juiste wijze afgestemd te zijn, waarvan de onderdelen goed op elkaar aan moeten sluiten. Het is vooral belangrijk om een krachtige videokaart en goede processor te hebben.
Wat is een videokaart (GPU)?
Een videokaart - ook wel grafische kaart of GPU (Graphics Processing Unit) genoemd - is een verbinding tussen je computer en het beeldscherm. De videokaart zorgt er voor dat er een signaal naar het beeldscherm wordt gestuurd, zodat je vervolgens een beeld krijgt op je scherm. De GPU zelf is de chip op de printplaat, welke samen met het eigen werkgeheugen de grafische kaart vormt.
Een GPU is dus een speciale processor / chip die is ontworpen om grafische data te verwerken. De GPU berekent de beeldopbouw (renderen). Hoe krachtiger de GPU des te sneller de 3D-beeld rendering. Iedere computer en laptop heeft een GPU nodig. Zonder beeldweergave kan je tenslotte je computer of laptop niet gebruiken. In veel gevallen zit de GPU bij de processor inbegrepen (integrated). Echter is er dus ook een ruime keuze aan losse (dedicated) videokaarten. Kortweg geldt voor een dedicated videokaart: hoe krachtiger de videokaart, hoe mooier en soepeler de grafische weergave zal. En een mooie maar vooral soepele grafische weergave is natuurlijk van belang bij het weergeven van VR!
Welke GPU heb je nodig voor virtual reality?
Over het algemeen geldt dat voor VR gamen een NVIDIA GeForce GTX 1660 de aanbevolen ‘ondergrens’ is. De GTX 1660 is krachtig genoeg om VR games, met evt. een aantal concessies in gedetailleerdheid van de beelden, vloeiend af te spelen op een bepaald aantal FPS (Frames Per Seconde). Wanneer je een krachtigere videokaart hebt (bijvoorbeeld een RTX 2060) kan de grafische weergave op een hogere kwaliteit worden ingesteld, waardoor je een betere beeldkwaliteit in dezelfde vloeiende bewegingen te zien krijgt. Ditzelfde geldt voor de RTX 2070 en RTX 2080 videokaarten.
Voor VR Arcades en professionele VR gebruikers raden wij aan om minimaal een NVIDIA GeForce RTX 2070 of hoger te gebruiken.
Wat is een processor (CPU)?
De processor - ook wel de CPU genoemd (Central Processing Unit) - vormt in essentie het hart van een computer. De processor heeft voor een groot deel invloed op de prestaties van je computer of laptop. De processor verwerkt alle instructies die de computer binnen krijgt en stuurt ze vervolgens door naar het juiste onderdeel.
De twee grootste producenten van processoren zijn Intel en AMD. Over het algemeen worden voor VR-ready computers processoren van Intel gebruikt. In de Intel processor zitten als het ware 4 submerken: Core i3, Core i5, Core i7 en Core i9. Echter maakt de fabrikant AMD tegenwoordig ook zeer krachtige en vergelijkbare processoren, waardoor deze voor VR ook een uitstekende en vaak iets voordeligere keuze zijn. De AMD processoren zijn ook in 4 submerken te zetten; Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7 en Ryzen 9. In onderstaand overzicht wordt kort samengevat wanneer je voor welke processor kunt kiezen.
- Intel Core i3: basis tot relatief goede prestaties tijdens simpele VR games en uitvoeren van dagelijkse taken;
- Intel Core i5: goede prestaties tijdens VR games en zakelijke toepassing;
- Intel Core i7: zeer goede prestaties tijdens zware VR games en zakelijke toepassingen zoals CAD in VR;
- Intel Core i9: de best mogelijke prestaties tijdens zware VR games en foto- en videobewerking;
- AMD Ryzen 3: Relatief goede prestaties tijdens simpele VR en uitvoeren van dagelijkse taken;
- AMD Ryzen 5: Zeer goede prestaties tijdens VR games en zakelijke toepassing;
- AMD Ryzen 7: Uitstekende prestaties tijdens zware VR games en zakelijke toepassingen zoals CAD in VR;
- AMD Ryzen 9: de best mogelijke prestaties tijdens zware VR games en zakelijke toepassingen zoals multitasking met CAD/CAM en BIM in real-time VR.
Welke CPU heb je nodig voor virtual reality?
De videokaart van je laptop of computer is over het algemeen het belangrijkste voor de VR game beleving, maar ook de processor is een belangrijk onderdeel van de computer of laptop. Voor Virtual Reality is minimaal een Intel i5 / AMD Ryzen 3 of betere processor vereist. Maar bij bepaalde games worden er meerdere taken van de computer vereist, waardoor het aan te raden is om voor een Intel Core i7 / Ryzen 7 processor te kiezen. Zo eist het spel Project CARS erg veel van je processor, omdat je ook een racestuur, een camera en streaming software gebruikt. Ook wanneer je meerdere programma’s op de achtergrond draait is een i7 / Ryzen 7 processor aan te raden.
Voor VR Arcades en professionele VR gebruikers raden wij aan om minimaal een Intel® Core™ i7-9750H of een Ryzen 7 3700X te gebruiken.
Hoeveel geheugen heb je nodig voor virtual reality applicaties?
Aangezien VR games vooral gebruik maken van het GPU-geheugen, kan het RAM geheugen relatief laag blijven. Voor het spelen van de meeste VR spellen is 8GB RAM geheugen voldoende en aanbevolen. Indien je op zoek bent naar een computer die meer kan dan alleen het spelen van spellen (bijvoorbeeld het editen van video's/foto's of het ontwikkelen in CAD programma’s ), dan kan het zeker aan te raden zijn om meer RAM geheugen in te laten bouwen. De computers die wij aanbevelen voor professioneel gebruik beschikken standaard over 16 GB RAM, maar kunnen gemakkelijk naar 32GB of zelfs 64GB uitgebreid worden.
Waar moet je verder op letten bij het aanschaffen van een virtual reality computer?
Een computer of laptop moet voldoende aansluitingen hebben voor de VR headset. Zo heb je voor het aansluiten van een Oculus Rift bijvoorbeeld 3 x USB 3.0 poorten en 1 x USB 2.0 poort nodig. Voor een desktop computer is het aantal poorten vaak niet zo’n groot probleem, omdat er veelal voldoende aanwezig zijn. Maar voor laptops wordt het al een stukje lastiger, omdat hier minder standaard poorten op zitten.
Wanneer je van plan bent om een VR headset draadloos te gaan gebruiken, dan dien je te beschikken over een leeg PCIe slot in de computer. Een laptop beschikt niet over een PCIe slot, dus voor een draadloze VR ervaring is een laptop niet bruikbaar. Desktops beschikken wel over voldoende PCIe sloten, zolang het moederbord niet van het type Mini ITX (maatvoering voor behuizingen en moederborden) is. Deze worden namelijk gebruikt in de zeer smalle en niet erg ruime ITX kasten waar het sowieso erg lastig wordt om krachtige hardware in kwijt te kunnen.
Koop een VR-ready computer met oog op de toekomst. Daarmee bedoelen we dat het verstandig is om te kiezen voor een computer met - voor nu - goede tot zeer goede specs, zodat jij over twee jaar nog steeds een computer hebt die goed mee gaat. Wanneer je nu kiest voor minimale specificaties, of bijvoorbeeld een oudere videokaart, dan is je computer na een jaar of twee alweer verouderd. Ook op software gebied gebeurt er momenteel veel in de mogelijkheden waarvoor krachtige hardware nodig is.
Welke specificaties raden wij aan?
Bij Unbound VR hebben wij veel ervaring met het bouwen van computers en adviseren van laptops voor virtual reality applicaties. Hierdoor kunnen wij een goed advies geven met betrekking tot de specificaties die wij onze klanten kunnen adviseren. Zowel een laptop als desktop hebben allebei voor- en nadelen. Een laptop is natuurlijk mobiel in gebruik, maar heeft minder ruimte voor ports en andere aansluitingen, terwijl een desktop meer ruimte inneemt maar ook veel meer ports heeft. Een groot voordeel van een desktop is dat de componenten samen kunt stellen en af kunt stemmen op het specifieke gebruik van de desktop. Zoek je bijvoorbeeld een desktop om specifiek mee te gamen, of heb je liever een desktop waar je mee op internet kunt surfen: Het is belangrijk om een videokaart en processor te kiezen die passen bij jouw wensen. Mocht je niet weten wat precies bij je gebruiksdoel past dan neem vooral contact met ons op zodat onze hardware expert met u samen een optimaal systeem samen kan stellen, welke 100% is toegespitst op het beoogde gebruiksdoel!
Onze selectie in standaard configuratie laptops en desktops kunt u o.a. hier bekijken. Bij de desktops is een variatie in onderdelen altijd mogelijk, neem in dat geval altijd vooraf even contact met ons op!