Welke Hardware in VR Arcade?
Het opstarten en runnen van een VR arcade kost wat werk en voorbereiding. Maar met een goede start zorg je er voor dat het al gauw een succes kan worden! Naast de bedrijfsmatige beslissingen die je moet nemen - je gaat tenslotte een nieuwe organisatie starten, komen er ook een heleboel technische beslissingen kijken bij het opstarten.
VR Bril
Zo is de keuze van jouw VR bril bepalend voor de content die je aanbiedt. Ga je er bijvoorbeeld voor kiezen om spelers compleet draadloos te laten rondlopen? Of heb je liever dat spelers in een cubicle staan en alleen op hun eigen plek kunnen lopen. In deze blog zullen wij je uitleggen wat de voor- en nadelen zijn van bepaalde VR apparatuur, en wat wij jou zouden aanraden wanneer je wilt beginnen met het opstarten van een VR arcade.
Tip: lees ook onze andere blogs over het starten van een VR Arcade en de benodigde hardware hiervoor:
Welke VR-bril kun je het beste gebruiken
Over het algemeen zit het grootste verschil in het type virtual reality bril dat je wil gaan gebruiken: bekabelde PC VR of standalone VR. Een PC VR bril sluit je aan op de computer. Het voordeel hiervan is dat je de grafische kracht van je computer kunt gebruiken. Hierdoor worden games veel mooier en vloeiender weergegeven. Een ander voordeel van PC VR is dat het game-aanbod een stuk uitgebreider is. Je kunt doorgaans dus kiezen uit honderden of duizenden games. Voorbeelden van PC VR-brillen zijn: HTC Vive Pro, HP Reverb G2 en Oculus Rift S.
Standalone VR is een VR-bril waar de processor in de bril zit. Dit is handig, omdat je geen externe computer meer nodig hebt en geen last hebt van kabels. Maar dit betekent doorgaans ook dat je minder grafische spellen kunt spelen. Voorbeelden van standalone VR-brillen zijn: Oculus Quest 2, Pico G2 4K en Pico Neo 2.
Klik hier voor meer informatie over Standalone VR vs. PC VR.
VR Computer of laptop keuze
Afhankelijk van de VR bril die je voor jouw VR arcade kiest, raden wij altijd aan om een computer met professionele specificaties te nemen. Dit betekent in de praktijk dat de computer moet voldoen aan bepaalde standaardeisen, zoals een krachtige grafische kaart en een snelle processor. Computers worden standaard geleverd met een internetaansluiting (LAN). Het is ook aan te raden om de computers altijd op een bekabelde aansluiting in je arcade aan te leggen, omdat je daarmee zekerheid hebt met betrekking tot een internetconnectie. Wil je toch gebruik kunnen maken van WiFi? Dan moet je er goed op letten dat het moederbord voorzien is van W-LAN.
Klik hier voor meer informatie over de juiste VR PC of laptop.
Beste virtual reality games
De content die jij straks in jouw VR arcade afspeelt is mede verantwoordelijk voor het succes dat je gaat behalen. Arcade games zijn spelletjes die spelers kort laten proeven van de virtuele wereld, waardoor ze daarna graag nog een keer iets willen spelen of beleven. Ga dus vooral geen langdradige games aanbieden met een verhaal erin, omdat je in de arcade snel door moet wisselen tussen spelers en een verhaal toch echt wel langer duurt om in te komen dan een kort spelletje van 5 minuten. Mede om deze reden is het slim om met regelmaat het aanbod van VR games te wisselen. Ook een beperkte keuze aan game aanbod helpt spelers met het kiezen van een game om te spelen. Wij raden je dus aan om niet gelijk te beginnen met een enorme bibliotheek aan VR games, maar om eerst een aanbod van drie of vier spellen in verschillende genres te doen. Je kunt in de volgende weken of maanden altijd nog wisselen van game en zo opnieuw promotie maken voor een nieuw spel.
Games die op het moment veel gespeeld worden in VR arcades zijn: Job Simulator, Arizona Sunshine, Beat Saber, Audioshield en QuiVr. Bekijk hier onze aanbevelingen voor actie & avontuur games en puzzel & escape room games.
Aanbevolen accessoires
- Beschermhoesjes: Bij een volle VR arcade zul je merken dat er veel - en fanatiek! - gespeeld wordt met een VR headset. Het is daarom belangrijk om je VR bril en controllers goed te beschermen voor als ze een keertje ergens tegenaan stoten of op de grond vallen. Een GelShell Siliconen Cover is daarom sterk aan te raden.
- Lens beschermingen: Niets is zo vervelend als een kras op de lens van je VR bril. De lens zit tenslotte vlak voor je oog, dus als er een kras op zit dan blijf je deze steeds zien. Een lens beschermer zorgt er voor dat krassen niet direct op de lens komen, maar op het beschermplaatje ervoor. Daarmee voorkom je dat spelers met bijvoorbeeld een bril krasjes maken op de originele lens.
- Controller docking station: De controllers die bij de VR bril komen moeten worden opgeladen. Dit gebeurd over het algemeen via een micro-USB kabeltje. Je kunt daarom zelf een centraal punt maken waar je voldoende micro-USB kabeltjes uit het stopcontact laat komen, maar je kunt er ook voor kiezen om iedere headset te voorzien van een eigen docking station!
- Headset standaard: Het opbergen van je headset moet op een professionele manier gebeuren. Zomaar de headset ergens neerleggen ziet er simpelweg niet mooi en professioneel uit. Je kunt daarom de VR bril wegleggen in een kastje, of de VR bril op een headset standaard neerzetten. Het voordeel van een headset standaard is dat je de headset nog steeds laat zien aan de klanten, wat uitnodigender werkt dan wanneer je de headset in een kast legt.
- Hygiënische (wegwerp) maskers: Vooral wanneer veel mensen spelen, is het belangrijk om een scherp oog te houden op de hygiëne. Gebruikers gaan namelijk zweten tijdens het spelen, en zweet gaat vervolgens in het schuim van de headset zitten. Opzetbare of plakbare maskers zijn daarom een must-have voor jouw VR arcade.