Overzicht van alle VR headsets in 2020
Anno 2020 zijn er zo veel Virtual Reality-brillen op de markt, dat het wellicht lastig is om een bril te kiezen. In deze blog leggen wij daarom uit welke VR-brillen en op het moment verkrijgbaar zijn en wat de voor- en nadelen van deze brillen zijn.
HTC Vive Pro
De HTC Vive Pro is sinds 2018 op de markt, maar staat nog steeds aan de top van het virtual reality-landschap. Door de hoge beeldresolutie van 1440 x 1600 pixels per oog en het gebruik van externe sensoren, is de HTC Vive Pro nog steeds de nummer 1 keuze voor zakelijke en professionele VR-gebruikers. De HTC Vive Pro onderscheidt zich van andere VR-brillen door de mogelijkheid om de headset draadloos te gebruiken (in combinatie met de wireless bundel) en door de betrouwbare tracking op grote speelvelden (max. 10 x 10 meter). De HTC Vive Pro wordt op het moment met name gebruikt bij VR-arcades die gebruik maken van free-roaming.
HTC Vive Pro Eye
De nieuwere HTC Vive Pro Eye maakt gebruik van een nieuwe eye-tracking technologie, waardoor het gezichtsveld van de gebruiker scherper gerenderd kan worden en er zelfs de mogelijkheid is om hands-free de headset te gebruiken. Deze bril wordt met name gebruit voor professionele VR-gebruikers en developers, omdat niet iedere standaard VR-game compatibel is met hands-free motion controls. De Vive Pro Eye maakt, zoals zijn voorganger Vive Pro, gebruik van externe sensoren, zodat de VR-bril in een ruimte van maximaal 10 x 10 meter gebruikt kan worden.
HTC Vive Focus (Plus)
De HTC Vive Focus (Plus) is de eerste stand-alone VR-bril van HTC. Deze headset maakt gebruik van een ingebouwde processor, waardoor de headset niet op een computer hoeft te worden aangesloten. Dat maakt dat de headset geen enkele kabel nodig heeft, en volledig op eigen kracht VR-apps en content kan afspelen! De HTC Vive Focus (en nieuwere Focus Plus) worden met name gebruikt door Vr-developers. Dit heeft te maken met het feit dat de Vive Focus wordt geleverd met het zogeheten 'Vive Wave' platform. Op dit platform kunnen developers VR-apps ontwikkelen en gemakkelijk afspelen met de Vive Focus.
HTC Vive Cosmos (Elite en Play)
De HTC Vive Cosmos is de nieuwste VR headset van HTC. Deze bril maakt, in tegenstelling tot de Vive Pro en Vive Pro Eye, gebruik van inside-out tracking. Bij deze manier van tracking zitten er meerdere camera's ingebouwd in de VR headset. Deze camera's kunnen de bewegingen van de controllers en positie van de headset bepalen in een ruimte, waardoor het niet meer nodig is om externe sensoren op te hangen of neer te zetten. Deze manier van tracking brengt echter wel een klein nadeel met zich mee; de trackingmethode blijkt minder betrouwbaar dan tracking met behulp van externe sensoren. Hierdoor is de HTC Vive Cosmos minder geschikt om te gebruiken met meerdere personen in een grote ruimte, omdat de ingebouwde camera's de positie kunnen verliezen en zodoende de controllers niet goed tracken. De HTC Vive Cosmos is daarentegen wel de eerste VR headset die gebruik maakt van inside-out tracking in combinatie met een draadloze adapter. Daarmee is de Vive Cosmos de allereerste computer-gestuude VR-bril die volledig draadloos en zonder externe sensoren kan worden gebruikt!
De HTC Vive Cosmos Elite en Vive Cosmos Play zijn de nieuwe toevoegingen aan de huidige Vive Cosmos-lijn. Met de Vive Cosmos maak je gebruik van externe basisstations, zoals bij de HTC Vive Pro, waardoor de tracking van de headset en controllers betrouwbaarder is. De Vive Cosmos is een compleet pakket dat wordt geleverd met Vive-controllers en Vive-basisstations 1.0.
Oculus Rift S
De Oculus Rift S is (door het door Facebook overgenomen bedrijf Oculus) aan het begin van 2019 uitgebracht. De Rift S is een directe opvolger van de oorspronkelijke Oculus Rift; een van de eerst uitgekomen VR-headsets voor consumenten. Door de combinatie van gebruikersgemak, hoge beeldresolutie en relatief lage prijs is de Oculus Rift S een zeer populaire headset onder consumenten die voor het eerst met VR te maken hebben. De Rift S lijkt dan ook een van de meest populaire VR-headsets van het moment en wordt met name gebruikt door consumenten.
Oculus Quest
Met de komst van de Oculus Quest heeft Oculus een nieuwe weg gebaand voor de toekomst van virtual reality. De Oculus Quest is een van de eerste standalone VR-headsets die krachtig genoeg is om volledige VR-games op af te spelen. Door de relatief lage aanschafprijs is de Oculus Quest ook nog eens goed betaalbaar voor VR-enthousiastelingen en is het mede daarom een van de populaire VR-brillen van het moment. Het nadeel van de Oculus Quest is wel dat de game-bibliotheek vrij beperkt is, omdat niet iedere VR-game op het platform van de Quest afgespeeld kan worden. Wanneer games grafisch te zwaar zijn zien ze er op de Quest korrelig en statisch uit, waardoor het geen aangename speelervaring biedt. Maar voor spellen zoals Beat Saber, SuperHot VR en the Climb is de Oculus Quest een hele fijne headset die enorm toegankelijk is voor iedere VR speler!
Oculus Go
De Oculus Go is eigenlijk door voorloper van de Oculus Quest. De Go is een kleinere, lichtere en minder krachtige standalone VR-bril. Omdat de bril minder krachtig is, wordt deze met name gebruikt voor het bekijken van VR-videos en afbeeldingen. Het lichte gewicht en handzame formaat maken van de Oculus Go een ideale mobiele VR bril die je zomaar even opzet of aan wie je eenvoudig iets laat zien. De Oculus Go wordt met deze reden daarom ook veelvuldig gebruikt door consumenten die op zoek zijn naar een basis VR-ervaring of door professionals die een VR-video of eigen content willen laten zien.
HP Reverb
De HP Reverb is de tweede VR-bril van het bekende merk HP. De HP Reverb is een Windows Mixed Reality bril, wat betekent dat de bril opereert op een Windows-platform (in plaats via Steam zoals de HTC Vive Pro of Oculus Store zoals Oculus dat doet). Maar schrik niet; want het is zeker mogelijk om op een WMR-bril te gamen en andere VR-applicaties af te spelen! De HP Reverb kenmerkt zich door de ultrahoge beeldresolutie van 2160 x 2160 pixels per oog. De HP Reverb wordt daardoor met name gebruikt bij VR-gebruikers die op zoek zijn naar de hoogste beeldkwaliteit, bijvoorbeeld voor het spelen van simulatie games of het bekijken van VR-videos of andere applicaties.
Pimax 5K Plus en Pimax 8K
Pimax VR is een nieuw en opkomend merk dat in een korte periode al een groot deel van de VR-markt heeft weten te veroveren. De brillen kenmerken zich in het eerste opzicht al door het opvallende uiterlijk. De fel-blauwe streep die dwars door de headset loopt geeft de bril een erg futuristisch gevoel. Maar naast de uiterlijke kenmerken bieden de brillen van Pimax VR nog iets unieks: een gezichtsveld van maar liefst 200 graden! Vergelijkbare brillen zoals de HTC Vive Pro en Oculus Rift S bieden een gezichtsveld van gemiddeld 110 graden, dus de Pimax VR is met de bredere blik zeker een aantrekkelijke keuze voor eenieder die op zoek is naar een bijzondere VR headset.
Valve Index
Valve (bekend van gameplatform Steam) heeft in 2019 de veelbesproken Valve Index headset uitgebracht. Deze headset bleek voor veel VR-gebruikers de beslissende factor te zijn om écht over te stappen naar virtual reality. Met zijn hoge beeldresolutie van 1440 x 1600 pixels per oog en bijzonder hoge verversingssnelheid van 120 Hz biedt de Valve Index een fanatische speelervaring voor iedere geruiker. Naast dat het beeld van de Valve Index ontzettend scherp en vloeiend is, zit de headset ook nog een bijzonder comfortabel en is de bril geschikt voor langere speelsessies. Valve heeft met deze headset geluisterd naar feedback van de gebruikers, en zodoende geprobeerd om de perfecte VR headset te maken. En dit is voor een groot deel goed gelukt! Naast de headset heeft Valve ook een nieuw paar controllers uitgebracht: de Valve Knuckles. Deze controllers bieden individuele vinger-tracking, waardoor je als gebruik niet meer 'ouderwets' een controller vasthoudt, maar daadwerkelijk je handen in de virtuele wereld gebruikt!
Samsung Odyssey+
De Samsung Odyssey+ is wellicht een wat oudere headset (uitgekomen in 2017), maar nog steeds populair bij veel VR-gebruikers. De Windows Mixed Reality headset kenmerkt zich door het hoge comfort en scherpe beeldresolutie, waardoor de headset uitermate geschikt is om te gebruiken bij simulatie games waarbij je de headset voor een langere tijd ophoudt. Het is dan ook niet vreemd dat de Samsung Odyssey+ de bijnaam "Mercedes onder de VR-brillen" heeft gekregen. Met het gebruiksgemak en relatief lage prijs is de Samsung Odyssey+ nog steeds een er goede keuze voor gebruikers die hun oude set willen upgraden of voor een niet te hoge prijs een high-end VR ervaring willen beleven.