Wat zijn de verschillen?
De populairste VR bril van afgelopen jaren was de Meta Quest 2 (voorheen bekend als Oculus Quest 2). De Quest 2 is een standalone all-in-one headset, wat betekent dat de VR bril volledig zonder PC en kabels gebruikt kan worden. Voor veel mensen was de Quest 2 dan ook de ideale VR bril om mee te beginnen. Maar de reden dat de Quest 2 zo populair bleek, was ook omdat er weinig tot geen concurrentie is dezelfde prijs-range zat. Met de release van de Pico Neo 3 Link is daar verandering in gekomen.
Specificaties
De Meta Quest 2 en Pico Neo 3 Link gebruiken dezelfde processor, hebben dezelfde resolutie en type display, en beschikken beiden over 4 ingebouwde tracking camera’s. Toch zijn er ook enkele verschillen te vinden. In onderstaande lijst hebben we de specificaties van de bekendste standalone VR brillen onder elkaar gezet (Meta Quest 2, Pico Neo 3 Link en de HTC VIVE Focus 3).
Wat zijn de specificaties van Meta Quest 2?
- Resolutie per oog: 1832 x 1920 LCD
- Verversingssnelheid: 60 Hz tot 120 Hz
- Processor: Snapdragon XR2
- RAM geheugen: 6 GB
- Aantal tracking camera’s: 4
- Hand tracking: Ja
- Opslag: 128 GB / 256 GB
- Gewicht: 503 gram (zonder hoofdband)
Wat zijn de specificaties van Pico Neo 3 Link?
- Resolutie per oog: 1832 x 1920 LCD
- Verversingssnelheid: 90 Hz
- Processor: Snapdragon XR2
- RAM geheugen: 6 GB
- Aantal tracking camera’s: 4
- Hand tracking: Nee
- Opslag: 256GB
- Gewicht: 620 gram (met hoofdband + batterij)
Wat zijn de specificaties van HTC VIVE Focus 3?
- Resolutie per oog: 2448 x 2448 LCD
- Verversingssnelheid: 90 Hz
- Processor: Snapdragon XR2
- RAM geheugen: 8 GB
- Aantal tracking camera’s: 4
- Hand tracking: Ja
- Opslag: 128GB + MicroSD
- Gewicht: 785 gram (met hoofdband + batterij)
Wat zijn de verschillen tussen Quest 2 en Pico Neo 3 Link?
Op basis van de specificaties zijn er al een aantal verschillen tussen de VR brillen te vinden. Hieronder vind je alle verschillen uitgelegd.
Opslag
Het eerste verschil wat tussen de Quest 2 en Pico Neo 3 Link opvalt, is het feit dat de Quest 2 in een 128GB variant en in een 256GB variant verkrijgbaar is. De Pico Neo 3 Link wordt alleen geleverd met 256GB opslag. De keuze voor hoeveel opslag je nodig hebt is afhankelijk van hoeveel dingen je tegelijkertijd met de headset wilt doen. Voor gebruikers die met de VR bril af en toe een spelletje willen spelen en er verder niet veel mee doen, is 128GB opslag meer dan voldoende. Maar wanneer je bijvoorbeeld verschillende films op de VR bril wilt bekijken, of je hebt een enorme collectie aan VR games waar je steeds tussen wilt wisselen, dan is 256GB aan te raden. Ook voor zakelijke gebruikers is het over het algemeen aan te raden om voor meer opslag te gaan. Het is namelijk niet mogelijk om de opslag van je VR bril te vergroten, dus wanneer 128GB vol zit dien je bepaalde applicaties of games te verwijderen om opslag vrij te krijgen.
Gewicht (+ meegeleverde hoofdband en batterij)
Wie wel eens een VR bril op heeft gezet, weet hoe belangrijk het gewicht van een VR bril is. Met name wanneer je voor langere tijd aan het spelen bent wil je een niet al te zware headset op je hoofd hebben zitten. De Quest 2 is de lichtste headset die op dit moment verkrijgbaar is. Met een gewicht slechts 503 gram zit de Quest 2 erg comfortabel op het hoofd. Hierbij is wel belangrijk om te vermelden dat de Quest 2 standaard met een elastieken bandje wordt geleverd. Hoewel deze band erg lichtgewicht is, is het comfort niet om over naar huis te schrijven. De Pico Neo 3 Link wordt standaard geleverd met een stevigere hoofdband en een batterij op de achterkant. Niet alleen voelt de stevigere hoofdband als een meer premium product, maar vanwege het extra gewicht van de batterij aan de achterkant wordt ook het algehele gewicht van de VR bril beter verdeeld over het hoofd. Gelukkig biedt Quest 2 wel de optie om de elastieken band te vervangen met de Oculus Elite Strap met batterij.
Verversingssnelheid
De verversingssnelheid van het beeldscherm van de Pico Neo 3 Link is 90 Hz, wat betekent dat er 90 beelden per seconde worden weergegeven. Quest 2 geeft vijf keuzes voor de verversingssnelheid: 60 Hz, 72 Hz, 80 Hz, 90 Hz en 120 Hz. In de Quest Store en App Lab is 60 Hz alleen toegestaan voor 360 graden video, niet voor apps, virtuele omgevingen of games. De 120 Hz modus is voor de meeste games niet haalbaar, omdat elk frame dan slechts 8 milliseconden kan worden gerenderd. Maar sommige titels maken er toch gebruik van om extra reactiesnelheid en lagere latency te geven dan mogelijk is op Neo 3 Link (bijvoorbeeld Eleven Table Tennis).
Bekabelde PC connectie
De Quest 2 en Pico Neo 3 Link zijn beide draadloze headsets met een eigen game-bibliotheek. Echter is het toch mogelijk om de VR brillen met een PC te verbinden, bijvoorbeeld wanneer je een specifiek PC VR spel wilt spelen. Door de headset aan een computer te verbinden is het mogelijk om spellen vanuit Steam op te starten. Met allebei de headsets kun je via een draadloze WiFi-verbinding connectie maken met een PC, echter heeft dit als nadeel dat de verbinding niet altijd even goed is en ook de bandbreedte te wensen overlaat. Dit zie je met name terug in een mindere beeldresolutie en wat meer latency (vertraging in het beeld).
Met beide headsets is het daarom ook mogelijk om via een kabeltje met de PC te verbinden. De Quest 2 is via een USB-C naar USB-A Oculus Link kabel naar een PC te verbinden. Deze kabel is los aan te schaffen. De Neo 3 Link wordt geleverd inclusief een 5 meter lange DisplayPort kabel. Het voordeel van deze DisplayPort kabel is dat streaming op een hogere kwaliteit plaatsvindt. De beeldresolutie zal dus beter zijn bij de DisplayPort kabel dan bij de USB-kabel.
Controllers en mogelijkheid tot hand tracking
Beide headsets beschikken over soortgelijke controllers met een thumbstick. In de controllers zit dan ook niet veel verschil, behalve dat de controllers van de Neo 3 Link wat langer zijn dan de Quest 2 controllers. Hierdoor zijn deze wat comfortabeler vast te houden voor gebruikers met grote handen. Waar wel een verschil in zit is de hand-tracking opties van de brillen. Zo biedt de Quest 2 mogelijkheid om in de developer modus hand-tracking aan te zetten. Hierdoor kun je zonder controllers de game of applicatie bedienen. Let wel, op dit moment werkt dit alleen nog maar met een kleine selectie aan applicaties. Maar voor ontwikkelaars die het belangrijk vinden om gebruikers een zo realistisch mogelijke ervaring te bieden biedt de ingebouwde hand-tracking een hele mooie oplossing. De Pico Neo 3 Link beschikt niet over deze mogelijkheid.
Conclusie
Allebei de headsets lijken qua specificaties erg op elkaar. Zo zul je in de praktijk niet heel veel verschillen merken. Toch zijn er redenen waarom je beter voor de ene headset dan voor de andere kunt kiezen.
Je kunt beter voor de Meta Quest 2 kiezen als je:
- Een uitgebreide game-bibliotheek belangrijk vindt.
- Graag van hand tracking gebruik wilt maken.
- De refresh rate per applicatie wilt kunnen aanpassen.
- Veel accessoires voor de bril wilt hebben (zoals controllers grip, elite straps, stickers etc.).
Je kunt beter voor de Pico Neo 3 Link kiezen als je:
- Een betere verbinding met je PC/Steam wilt maken.
- Geen extra kosten wilt maken bij aanschaf van een extra elite hoofdband.
Koop de Meta Quest 2 bij Unbound XR!
Ben je na het lezen van deze blog enthousiast geworden en wil je graag aan de slag gaan met VR? Koop dan direct de Quest 2 bij Unbound XR! Wij hebben altijd de scherpste aanbiedingen en prijzen. En bestel gelijk een handige accessoire mee, zodat je direct aan de gang kunt gaan met de VR bril.