Complete Gids voor het Starten met een Virtual Reality Arcade
In deze blog komen de volgende onderwerpen aan de orde:
- De verschillende VR-opstellingen.
- De juiste keuze voor VR hardware.
- De verschillende typen VR software.
- Praktische tips voor het runnen van een VR Arcade.
Verschillende VR opstellingen
Bij het horen van Virtual Reality denk je al gauw aan iemand die simpelweg een VR-bril op zijn hoofd zet, en aan de gang gaat met een spelletje spelen. Maar wist je dat er een heleboel verschillende manieren zijn waarop je iemand kunt laten spelen? Over het algemeen spreek je bij een VR-opstelling over 1 van de volgende twee opstellingen:
Staand/zittend: een staand of zittende opstelling wordt ook wel een VR Cubicle genoemd, omdat de speler doorgaans in een eigen speelruimte staat. Een VR Cubicle is dan ook een van de meest gekozen opstellingen wanneer je kijkt naar een succesvolle Virtual Reality Arcade. Het voordeel van een cubicle is dat je een enorm breed aanbod aan Virtual games kunt aanbieden. Eigenlijk is ieder spel wel in een VR Cubicle te spelen, van een uitgebreide zombie-shooter tot het meemaken van de eerste maanlanding. Het nadeel van een VR Cubicle is dat de speler beperkt is in zijn ruimte, en dus niet compleet vrij kan rond bewegen zoals bij een free-roam opstelling.
Tip: bekijk deze video om te zien hoe een VR Cubicle opgezet kan worden.
Vrij bewegen (free-roam): bij een free-roam opstelling kunnen spelers vrij rondlopen in een ruimte. Hierbij zit de speler niet meer vast aan een kabel, maar maak je doorgaans gebruik van een draadloze standalone VR-headset, zoals de Oculus Quest 2 of Pico Neo 2. Met behulp van deze VR-bril kun je een spelletje uitkiezen waarbij spelers elkaar kunnen zien op het speelveld, zoals bij de game Cops vs. Robbers het geval is. Het voordeel van een free-roam opstelling is dat spelers samen met elkaar in dezelfde ruimte kunnen spelen. Het nadeel van een free-roam opstelling is dat het aanbod aan games een stuk beperkter dan bij een VR Cubicle is.
Tip: bekijk deze video om een voorbeeld van een free-roam ruimte te zien.
Welke VR Headset(s) ga je gebruiken?
De keuze voor een VR-headset is (deels) bepalend voor de richting waar jouw Virtual Reality Arcade heen gaat. Met de eerder genoemde VR-opstellingen in deze blog kun je namelijk al sturing geven aan de keuze voor de juiste VR-bril.
Globaal genomen adviseren we de volgende VR-headsets voor de volgende toepassingen:
- Wanneer je een VR Cubicle wilt hebben waarbij goede tracking nodig is: HTC VIVE Pro of VIVE Pro 2.
- Wanneer je een Racing Simulator of andere (statische, waarbij de speler niet veel hoeft te bewegen) opstelling wilt hebben: HP Reverb G2.
- Wanneer je een free-roam opstelling wilt hebben: Oculus Quest 2, Pico Neo 2 of HTC VIVE Focus 3.
Voordelen van de HTC VIVE Pro (2): de HTC VIVE Pro (2) is een zakelijk te gebruiken VR-headset die gebruik maakt van externe tracking sensoren. Vanwege de externe sensoren is de tracking tot op de centimeter nauwkeurig. Om deze reden kun je de HTC VIVE Pro erg goed gebruiken in een VR Cubicle, waar de speler alle ruimte heeft om wild om zich heen te bewegen. Daarnaast beschikt HTC over een VIVE Warranty Service waarmee je de HTC VIVE Pro zonder problemen in een zakelijke en/of commerciële omgeving kunt gebruiken.
Voordelen van de HP Reverb G2: de HP Reverb G2 biedt op dit moment de hoogste beeldresolutie van alle VR-headsets op de markt (met uitzondering van professionele VR-headsets, zoals de Varjo VR-3). De Reverb G2 maakt gebruik van ingebouwde inside-out tracking camera's, wat wil zeggen dat de tracking vanuit de headset zelf gedaan wordt. Het is daarom niet nodig om externe sensoren, zoals bij de HTC VIVE Pro 2, neer te zetten. Echter is het nadeel van inside-out tracking camera's dat de tracking minder nauwkeurig is. Om deze reden is de HP Reverb G2 minder geschikt om te gebruiken in een VR Cubicle.
Voordelen van de Oculus Quest 2: de Oculus Quest 2 is een standalone VR-headset. Dit wil zeggen dat er geen kabels en geen computer nodig zijn om de headset aan te sturen. Wel is het in een VR Arcade-omgeving aanbevolen om (ten minste) 1 server laptop of PC te hebben staan. Deze PC gebruik je om een spel op te kunnen starten.
Kies altijd voor een VR-headset die past bij jouw voor ogen toepassing. Je kunt bijvoorbeeld de Oculus Quest 2 goed gebruiken wanneer je een free-roam opstelling gaat neerzetten, maar deze headset is minder geschikt voor een VR Cubicle vanwege de mindere tracking en lagere resolutie.
Aan welke specificaties moet een VR-Certified PC voldoen?
Wanneer je een PC-gestuurde VR-headset, zoals de HTC VIVE Pro 2 of HP Reverb G2, gaat gebruiken in jouw Virtual Reality Arcade, dan is het belangrijk dat deze voldoet aan de aanbevolen systeemvereisten van de VR-bril. Omdat je de mensen een 'high-end' gaming ervaring wil geven, is het aan te raden om een goede PC met krachtige grafische kaart en processor neer te zetten in jouw arcade. Kies daarom altijd minimaal voor een computer met een RTX 3070-videokaart en een Intel Core i7-processor.
Wij bieden een aantal voor-geconfigureerde computers aan zodat je gegarandeerd de juiste PC voor jouw arcade hebt! Kijk op onze pagina VR Certified Computers om alle PC's te zien.
Welke VR Software ga je gebruiken om spelletjes te spelen?
Nu je een keuze hebt kunnen maken voor de juiste VR hardware, zoals de VR-headset en computer, kun je je verder gaan verdiepen in de software. Wanneer je een spelletje in een commerciële omgeving wilt gaan aanbieden, dien je altijd te beschikken over de rechten om dit te mogen doen. Het is dus niet zo eenvoudig als eenmalig een spelletje kopen en deze vervolgens aan je klanten aan te bieden.
De meeste VR Arcades maken om deze reden gebruik van een externe software partij. Deze partij regelt dat de licenties zijn afgedekt, en hebben vaak als bijkomend voordeel dat ze ook nog eens beschikken over een 'Software Management Systeem'. Je kunt hiermee eenvoudig vanaf een centrale plek, zoals op een laptop of een tablet, een VR-headset bedienen. Zo voorkom je dat je steeds per headset een spelletje aan- of uit moet zetten.
De drie meest gebruikte 'all-in-one' VR Arcade Software Management Systemen van dit moment zijn:
- SpringboardVR: SpringboardVR is op dit moment het meest uitgebreide VR-softwaremanagement platform dat te krijgen is. Deze software wordt wereldwijd door arcades gebruikt en heeft als grootste voordeel dat het een enorm aanbod aan VR-spellen heeft. Daarnaast is er veel mogelijk op het gebied van custom-interfaces en allerlei vormen van data analyse om de ervaring voor spelers zo prettig mogelijk te maken. Een nadeel van SpringboardVR is dat het een relatief duur abonnement is, en dat je in sommige gevallen niet de volledige potentie van het platform hoeft te gebruiken (bijvoorbeeld bij een relatief kleine VR Arcade start-up).
- Synthesis VR is een premium facilitair management en content licentie platform voor VR Entertainment locaties wereldwijd. Met meer dan 400 locaties over de hele wereld, is Synthesis VR de one-stop oplossing voor al uw VR content licenties, waaronder games, educatieve content en bedrijfsopleidingen. Naast het licenseren van content, Synthesis VR is het complete management platform om uw locatie te exploiteren op een naadloze en efficiënte manier met geavanceerde functies, zoals lidmaatschappen, gift cards, NFC-ondersteuning, Waiver, een online boekingsplatform en nog veel meer.
- Viveport Arcade: Viveport Arcade is het VR Arcade-softwaresysteem van HTC VIVE. Qua aanbod is het systeem vergelijkbaar met Synthesis VR, echter kun je Viveport Arcade alleen gebruiken wanneer je beschikt over een HTC VIVE-headset.
VR Escape Room-games
Je kunt er verder ook voor kiezen om via direct via een ontwikkelaar spelletjes af te nemen. Zo zijn er bijvoorbeeld ontwikkelaars die zich specifiek richten op VR Escape Room-games, of juist op spellen die je met meerdere spelers tegelijkertijd kunt spelen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:
- Ubisoft Escape Rooms: Ubisoft is natuurlijk een bekende partij binnen de gaming-wereld. Maar ze hebben nu ook een aantal hele gave spellen voor VR ontwikkeld! Dit zijn specifieke VR Escape Room games die gespeeld kunnen worden in een commerciële omgeving.
- ARVI VR Lab: ARVI VR is een combinatie van een ontwikkelaar die zijn eigen spellen maakt, en een software management systeem. Ze bieden een breed scala aan virtual reality escape room spellen met ieder een eigen thema. ARVI VR is erg gebruiksvriendelijk, en raden wij dan ook aan voor gebruikers die net beginnen met een VR Arcade.
- Vertigo Arcades: Vertigo Games is bekend van de megahit 'Arizona Sunshine'. De zombie-shooter wordt door veel gebruikers gezien als de ultieme virtual reality multiplayer-game. En wanneer je via Vertigo Arcades deze game wilt gaan aanbieden krijg je er direct een overzichtelijk systeem bij waarmee je spelers tegelijkertijd in dezelfde wereld kunt laten starten!
Praktische tips over de inrichting en het runnen van jouw VR Arcade
Bij het inrichten en runnen van een VR Arcade komen een heleboel dingen kijken waar je in eerste instantie misschien nog niet aan denkt. Wij geven je daarom graag alvast een paar handige tips zodat je in de toekomst niet tegen de problemen aanloopt!
Tip #1: Kies een thema: Voor veel gebruikers is virtual reality nog iets nieuws. Vaak hebben mensen er wel al van gehoord, maar eigenlijk nog nooit een VR-bril opgehad. Het heeft daarom ook iets futuristisch en technologisch. Dit kan je daarom perfect gebruiken bij de inrichting van jouw VR Arcade! Zorg er voor dat, wanneer klanten voor het eerst bij jou binnenkomen, ze in een wonderbaarlijke, futuristische wereld terecht komen! Zo kun je bijvoorbeeld de ruimte vrij donker maken, en gaan werken met verschillende kleuren LED-lampen. Of richt de ruimte juist heel erg industrieel in zodat mensen het gevoel hebben alsof ze in een steampunk-omgeving terecht komen.
In onderstaande 360 graden-afbeelding kun je zelf eens een kijkje nemen binnen in een VR Arcade. Deze arcade (Futuruum) heeft zijn omgeving ingericht met de eerder besproken VR Cubicles. Iedere Cube heeft een eigen lamp waarmee spelers echt het gevoel hebben alsof ze in het eigen wereld staan.
Tip #2: Geef spelers de ruimte: Het laatste dat je wil dat er gebeurt is dat een speler met zijn controller tegen de muur slaat (of hier zelf tegenaan loopt). Zorg er daarom altijd voor dat een speler genoeg speelveld om zich heen heeft om vrij te kunnen bewegen. Voor een VR Cubicle raden we aan om een hokje te maken van minimaal 2,5 x 2,5 meter, en voor een free-roam gedeelte kun je een ruimte van ongeveer 8 x 8 meter aanhouden (afhankelijk van aantal spelers).
Bij een VR Cubicle maak je gebruik van 'dividers' om de verschillende hokjes uit elkaar te houden. Let er op dat dit altijd matte/niet-reflecterende materialen zijn, zodat je geen problemen met de tracking gaat ondervinden. Gebruik hier bijvoorbeeld geen glazen wanden voor. Eventueel zou je hier wel gordijnen voor kunnen gebruiken. Deze hebben als bijkomend voordeel dat je deze eenvoudig open en weer dicht kunt doen, en daardoor een meer hybride omgeving kunt maken.
Tip #3: Werk alle kabels netjes weg: Dit lijkt vanzelfsprekend, maar toch zie je het in veel Arcades nog gebeuren: de kabels van zowel de headset, als de computer, tv en sensoren zie je overal nog slordig liggen. Om jouw VR Arcade professioneel over te laten komen is het sterk aan te raden om deze kabels gewoon netjes weg te werken. In sommige gevallen kan het wel eens voorkomen dat je een kabel toch nog ergens voor nodig hebt (bijvoorbeeld wanneer je een draadloze HTC VIVE-headset moet updaten), dus je hoeft de kabels echt niet achter aan aparte muur te verstoppen zodat niemand er ooit nog bijkomt. Maar wanneer je de HDMI-kabels van het TV-scherm, alle computer kabels en ook jouw headset-kabel netjes opbergt zorgt dit al veel meer voor een opgeruimde en professionele sfeer binnen de speelruimte.
Voor praktische redenen zijn een aantal accessoires sterk aan te bevelen in jouw arcade. Gebruik bijvoorbeeld een VR Kabelmanagement Systeem om alle kabels netjes weg te werken, en plaats de VR-headsets wanneer deze niet gebruikt worden op een VR Headset Standaard.
Tip #4: Zorg er voor dat personeel 100% bekend is met de games: Zorg er voor dat het personeel dat jij in de VR Arcade hebt rondlopen enthousiast zijn over virtual reality en volledig bekend met de games die je zelf aanbiedt. Wanneer een speler vragen heeft over een spelletje, of ergens niet uitkomt, moet een van de werknemers in staat zijn om de spelers daar helemaal doorheen te lopen. Kan de operator dit niet? Dan wordt de ervaring van de spelers ook direct een heel stuk minder, omdat het spelletje, in zijn ervaring, toch een stuk minder leuk is dan gedacht (en gehoopt).
Wanneer personeel bekend is met de verschillende soorten VR-spellen, kun je hun input ook meenemen in de games die jij in jouw Arcade gaat aanbieden. Is een van de operators bijvoorbeeld fan van een spelletje zoals Synth Riders? Grote kans dat jouw aankomend publiek dat dan ook leuk gaat vinden!
Tip #5: Maak het voor de gebruiker zo simpel mogelijk: Het laatste dat je in jouw VR Arcade wil zien gebeuren is dat een speler problemen ervaart met het opstarten van een spelletje, en daardoor kostbare speeltijd verliest. Dit vermindert de ervaring van de klant. Zorg er daarom altijd voor dat het opstartproces van spelletjes zo eenvoudig mogelijk is. In sommige gevallen is het ook aan te bevelen om juist een zeer beperkte selectie van VR-games aan te bieden, zodat (met name nieuwe spelers) geen 'keuze stress' krijgen wanneer ze uit een hele lijst aan spellen moeten kiezen.
Zo kun je bijvoorbeeld een x-aantal actie spelletjes, escape room spelletjes en kinderspelletjes aanbieden. Zo kan een speler kiezen uit een genre, in plaats van zelf een spel te kiezen. En omdat jouw medewerkers al helemaal op de hoogte zijn van de games, kunnen zij goeie input geven welke spellen het leukste zijn!
Een enorm breed aanbod aan spellen kan er voor zorgen dat spelers 'keuze stress' ervaren. Bepaal daarom zelf een aantal spellen waarvan je zeker weet dat deze het goed doen, en bied deze zo veel mogelijk aan. Klik hier om naar een overzicht te gaan van meest populaire VR Arcade-spellen.
Tip #6: Vermaak ook de spelers die op dat moment niet met VR bezig zijn: Met name wanneer je groepen zoals kinderfeestjes of bedrijfsuitjes ontvangt, zul je zien dat niet iedereen even fan is van VR. Sommige mensen kunnen er bijvoorbeeld misselijk door worden, of misschien vinden ze gamen in het algemeen gewoon niet zo leuk. Zorg er daarom ook voor dat er wat anders leuk te doen is in jouw VR ruimte. Dit kan al zo simpel zijn als een potje boter, kaas en eieren op de wachttafel neerleggen, maar kun je natuurlijk ook uitbreiden naar een pool- of pingpongtafel in jouw ruimte neerzetten.
Tip #7: Neem ook een kijkje bij andere VR Arcades: Misschien wel de beste tip die wij je kunnen geven: laat je vooral inspireren door andere VR Arcades! Ga eens langs bij een Arcade en kijk naar wat zij goed, of juist minder goed doen. Misschien hebben ze wel voor een heel ander type inrichting gekozen dan jij eerst voor ogen had, en kun jij een leuke combinatie tussen de twee maken. Of kijk eens naar de manier waarop zij hun tarieven hanteren. Neem andere VR Arcades vooral als voorbeeld ter inspiratie, maar pas op dat je ze niet na gaat doen. Houdt altijd je eigen identiteit in het achterhoofd. Zo onderscheidt je je van de honderden andere arcades in de wereld!
Benieuwd naar VR Arcades die zich in Nederland en omstreken bevinden? Kijk dan eens bij de volgende arcades, of kijk op ons VR Arcade overzicht voor een complete lijst.