Waarom een VR bril nemen

Virtual Reality (VR) Headsets worden steeds populairder. Niet alleen bedrijven, maar ook consumenten beginnen Virtual Reality steeds meer te adopteren in het dagelijks leven. Zo kan een Virtual Reality-headset bijvoorbeeld gebruikt worden om een ontspannend spelletje te spelen, maar is een VR-headset ook goed te gebruiken om (online) met vrienden te socializen.

Oculus Quest 2 (Standalone VR)

De Oculus Quest 2 is de onbetwiste kampioen van dit moment. Oculus, onderdeel van moederbedrijf Facebook, heeft met het uitbrengen van de Oculus Quest 2 hard aan de weg getimmerd om virtual reality mainstream te maken. Vanwege het gebruiksgemak (de headset is volledig zonder computer en zonder kabels te gebruiken) in combinatie met de relatief lage aanschafwaarde (64GB is verkrijgbaar vanaf €349,-) is de Oculus Quest 2 de ultieme VR-headset voor iedereen die zich verder wil verdiepen in de Virtual Reality-wereld.

HP Reverb G2 (PC VR)

De HP Reverb G2 is de opvolger van de eerder uitgekomen VR-headset van HP. Kenmerken van deze headset is dat dit de VR-bril is met de hoogst mogelijke beeldresolutie van dit moment. Met maar liefst 2160 x 2160 pixels per oog is er weinig tot niets te merken van het ‘screen-door-effect’. Daarbij maakt de HP Reverb G2 gebruik van ingebouwde tracking sensoren waardoor het niet nodig is om externe sensoren op te zetten. De Reverb G2 wordt hierdoor met name aanbevolen voor gebruikers die de headset bij een simulatie-racing game willen gebruiken.

HTC VIVE Pro 2 (PC VR)

De HTC VIVE Pro 2 is de nieuwere variant van de HTC VIVE Pro. De headset heeft wat kleine upgrades t.o.v. zijn voorganger, zoals een hogere beeldresolutie (5K) en een breder gezichtsveld (120 graden).

De HTC VIVE Pro 2 is een VR-headset die gebruik maakt van outside-in tracking. Dit betekent dat je de headset altijd met externe tracking sensoren dient te gebruiken. De headset is hierdoor wat minder mobiel te gebruiken dan bijvoorbeeld een Oculus Quest 2 (standalone) of de HP Reverb G2 (inside-out tracking), maar heeft als voordeel dat de tracking een heel stuk nauwkeuriger is. Daarnaast is het ook mogelijk om een HTC VIVE Tracker te gebruiken, waarmee je full-body tracking tot stand kunt brengen.

Sony PlayStation VR (Console VR)

Wanneer je al beschikt over een PlayStation (4 of 5), dan is de Sony PlayStation VR Headset een logische keuze. De headset is direct op de PlayStation aan te sluiten, en je kunt gelijk gebruik maken van de functionaliteiten van de bril. Het gebruiken van de headset is eenvoudig en er zijn een hoop leuke spelletjes beschikbaar.

De PlayStation VR Headset is te gebruiken met speciale Motion Move-controllers, maar kunnen ook gewoon aan de standaard PlayStation-controller worden gekoppeld. Hierdoor kan de VR-headset echt gezien worden als ‘verlenging’ van de console.

BoboVR Z6 (Smartphone VR)

Wanneer je op zoek bent naar een allereerste VR-ervaring, dan is de BoboVR Z6 een goede keuze. In deze VR-headset kun je jouw smartphone stoppen en bijvoorbeeld een 360-graden video bekijken. Dit is een leuke eerste ervaring, maar let wel op: een smartphone VR-ervaring is heel anders dan een echte Virtual Reality-ervaring, zoals bijvoorbeeld met de Oculus Quest 2. Met een smartphone VR-headset zoals de BoboVR Z6 zul je met name kijken naar statische 360-graden videos, terwijl je met een virtual reality-bril zoals Quest 2 echt in een virtueel gesimuleerde en interactieve wereld zit.

HTC VIVE Focus 3 (Standalone VR)

De HTC VIVE Focus 3 is de nieuwste uitgekomen VR-headset van deze lijst. Echter is dit een wat vreemde eend in de bijt, omdat de VIVE Focus 3 eigenlijk alleen maar geschikt is voor bedrijven en zakelijke gebruikers. De hardware, zoals interne processor en manier van tracking, zijn hartstikke goed, maar HTC heeft duidelijk de keuze gemaakt om de headset meer te richten op enterprises. Dit zie je met name terug in het aanbod van VR-applicaties en spellen. Er zijn (op dit moment) nog weinig standaard spelletjes beschikbaar voor deze headset. Wel zijn er ruim voldoende handige applicaties beschikbaar voor bedrijven die de headset willen gaan gebruiken, en wordt het door HTC aangemoedigd om eigen software op de headset te zetten.

Gerelateerde producten