Welke Accessoires zijn een Must-Have?
Van een hoofdband waarmee de VR bril comfortabeler gaat zitten, tot een oplaadstation waarbij je de VR bril en controllers handig kunt opbergen en opladen. Voor alles is er inmiddels wel een handige accessoire te vinden. In deze blog zetten wij onze beste accessoires voor de Meta Quest 2 op een rijtje, zodat je direct in een overzicht kunt zien wat er voor jou handig is om te gebruiken!
1. Elite Strap
Misschien wel het bekendste accessoire voor de Quest 2 is de Elite Strap. Maar wist je ook dat er verschillende typen Elite Strap zijn? De meest bekende Elite Strap is degene van Oculus zelf. Deze band vervangt het zachte elastiek dat standaard op de VR bril zit. Aan de achterkant van de Elite Strap zit een rond kussen en vind je een draaiknop. Met deze draaiknop kun je de hoofdband verstellen, waardoor deze direct een stuk comfortabeler zit dan met de standaard elastieken banden.
Als alternatief zijn daar de Elite Straps van BoboVR en van KIWI design. De BoboVR M2 Elite Strap kenmerkt zich door een breed gezichtskussen tegen het voorhoofd te plaatsen. Hierdoor wordt het gewicht van de VR bril beter verdeeld over het algeheel, waardoor je minder druk tegen de ogen ervaart. De BoboVR Elite Strap is verkrijgbaar met en zonder batterij. Het handige van de variant met batterij is dat deze 'hot-swappable' is. Dit betekent dat je de batterij gewoon los kunt halen zonder dat de VR bril uitvalt. Ideaal wanneer je voor langere periodes achter elkaar wilt spelen, of bijvoorbeeld de VR bril gebruikt bij een beurs of evenement.
2. Oculus Link kabel
De Meta Quest 2 is in essentie een standalone VR bril, maar wist je dat je deze ook via een kabel aan een computer kunt verbinden? Hiermee maak je gebruik van de grafische kracht van jouw PC waardoor er ineens een hele wereld aan nieuwe VR spellen open gaat. Het verbinden van jouw Quest 2 VR bril met een computer heet Oculus Link. Het is aan te bevelen om hiervoor een wat langere kabel (5 meter) te gebruiken zodat je nog steeds voldoende speelruimte hebt om vrij rond te kunnen bewegen.
Tip: om Oculus Link te kunnen gebruiken dient je computer te beschikken over bepaalde specificaties. Kijk hier of je PC hieraan voldoet.
3. Oplaadstation
Als er iets vervelend is, dan is het wel dat je lekker aan het spelen bent en je VR bril valt uit omdat je batterijen leeg zijn. Gebruik daarom een VR oplaadstation om jouw VR bril op te laden! Naast het opladen ziet het er ook nog eens netjes uit om je VR bril op weg te bergen. Een VR oplaadstation is verkrijgbaar in verschillende varianten. Zo kun je er bijvoorbeeld een gebruiken om alleen je Quest 2 VR bril in op te laden, maar is het ook mogelijk om direct (de batterijen van) je controllers op te laden.
4. Gezichtsvervanging Set
Je kunt het originele masker dat op de Meta Quest 2 VR bril zit vervangen, bijvoorbeeld door iets dat zachter, dikker of gemaakt van ander materiaal is. Een zacht gezichtskussen zorgt er voor dat de VR bril wat comfortabeler tegen het gezicht aan zit. Een dun gezichtskussen kan er voor zorgen dat je met de ogen wat dichter op de lenzen zit (en dus wat dichter op de actie), terwijl een dik gezichtskussen bijvoorbeeld handig kan zijn wanneer je met een bril onder de VR bril wil zitten.
Daarnaast kun je een ander gezichtskussen ook overwegen wanneer je een allergische reactie krijgt op het schuim van de VR bril. Zo kun je bijvoorbeeld ook een siliconen masker over het gezichtskussen trekken zodat het schuim niet in direct contact komt met je gezicht.
5. Travel Case
Wanneer je jouw Quest 2 VR bril wilt meenemen of opbergen, dan is het handig om dit in een travel case of opbergkoffer te doen. Maar wanneer je jouw VR bril gebruikt met een accessoires zoals de Elite Strap, dan is het belangrijk dat je er goed op let dat het accessoire ook in de travel case past. Er zijn een aantal verschillende travel cases verkrijgbaar die passen met de verschillende vormen van de Elite straps.
6. Powerbank of extra batterij
Sluit een extra powerbank of batterij aan op jouw Quest 2 VR bril om langer door te kunnen spelen. Je kunt hiervoor een standaard externe powerbank gebruiken, maar er zijn ook speciale powerbanks gemaakt voor de Quest 2 VR bril. Deze powerbanks kun je op de achterkant van de Quest 2 VR bril plaatsen en is mooi geïntegreerd in de hoofdband. Het voordeel van het plaatsen van een powerbank op de achterkant van de VR bril is dat dit een soort 'contra-gewicht' geeft aan de VR bril. Hierdoor voel je minder zwaarte en druk aan de voorkant van de bril, maar wordt dit beter verdeeld over het midden van de VR bril.
7. Controller Bescherming
Naast het beschermen van je VR bril, wil je natuurlijk ook niet dat je controllers kapot gaan. Wanneer jij bijvoorbeeld iets te fanatiek een potje Beat Saber aan het spelen bent, kan het wel eens voorkomen dat je per ongeluk tegen de muur of het plafond aan slaat. Bescherm daarom goed je controllers met een stevige controller grip. Naast het beschermen van je controller, zorgen de grips er ook voor dat ze beter in je handen liggen. Een siliconen cover zorgt er bijvoorbeeld voor dat de controller minder glad aanvoelt, en daarom minder snel uit je handen glipt.
8. Lens Bescherming Ringen
Vooral wanneer je speelt met een bril op, wil je niet dat de scherpe hoeken van jouw bril tegen de lenzen aan komen. Want dit kan krassen en vegen op de lenzen veroorzaken. Met de lens ringen zet je eigenlijk een soort muurtje om de lenzen op. Dit muurtje zorgt er voor dat de zijkanten van jouw bril niet tegen de lenzen aankomen. De lens ringen zijn ook erg handig om te gebruiken in een omgevingen waarbij je de VR bril met verschillende mensen op zet. Daarnaast worden sommige lens ringen ook nog eens geleverd in een leuk kleurtje, dus kun je de ringen ook goed gebruiken om je Quest 2 VR bril te markeren of een ander uiterlijk te geven.
9. VR Headset Standaard
Afsluitend een handig accessoire wanneer je jouw VR bril netjes wilt opbergen. Een VR Headset Standaard kun je gebruiken om je VR bril op neer te zetten en bijvoorbeeld mooi in de kamer te etaleren. Een VR Headset Standaard is niet per sé alleen met een Quest 2 VR bril te gebruiken, maar kan vaak universeel met andere VR brillen gebruikt worden. Wel kan een VR Headset Standaard bijvoorbeeld ruimte hebben voor controllers. In dat geval is het wel een VR Headset Standaard die speciaal geschikt is voor de Quest 2 VR bril.
10. Koptelefoon of oordopjes
Goed geluid is essentieel voor een goede spelbeleving. Uit de Quest 2 VR bril komt standaard al geluid uit de zijkanten van de VR bril, maar door het toevoegen van een externe koptelefoon of oordopjes kun je veel beter de kant van het geluid bepalen. Speel je bijvoorbeeld een spelletje waarbij je in het donker rond moet sluipen? Dan wil je het ook horen als er net iemand achter je loopt. De Quest 2 VR bril beschikt over een standaard 3,5 mm audio jack waarmee je in principe iedere koptelefoon of oordopjes kunt aansluiten. Maar het fijnste is wanneer je een koptelefoon gebruikt met een wat kortere kabel, zodat je niet per ongeluk met je controllers verstrikt raakt in de kabel.