Wat is de beste vervanging van de Oculus Go?
Facebook/Oculus heeft reeds aangekondigd niet meer door te gaan met productie (en vanaf 2021 ondersteuning) van de Oculus Go. Dit komt voor veel VR-gebruikers als een verrassing, omdat de Oculus Go een van de populairdere VR-brillen van het moment is.
Licht gewicht, hoog gebruikersgemak
De Oculus Go kenmerkt zich door zijn lichte gewicht, hoog gebruikersgemak en relatief lage aanschafprijs (in vergelijking met andere VR-brillen). Deze eigenschappen maken van de Oculus Go de ideale VR-bril voor beginnende VR-enthousiastelingen, maar ook voor speciale doelgroepen, zoals kinderen in het ziekenhuis. Het voordeel van de Oculus Go is dat de bril volledig draadloos en zonder computer op iedere plek werkt. Om deze reden is de headset ideaal om even bij iemand op te zetten, bijvoorbeeld om een leuke 360 graden video te laten zien. Maar nu de Oculus Go uit productie gaat - en de ondersteuning vanuit Oculus op een laag pitje wordt gezet, is het wellicht verstandig om naar alternatieven te gaan kijken.
Gelukkig zijn er een aantal headsets die voor dezelfde doeleinden als de Oculus Go gebruikt kunnen worden! In deze blog lichten wij een aantal goede alternatieve VR-brillen voor je uit.
1. Oculus Quest
Deze VR-bril heeft een krachtige ingebouwde processor en is daarom meer geschikt voor het spelen van games. De Oculus Quest is tevens volledig draadloos te gebruiken, maar kan desgewenst via Oculus Link met een computer worden verbonden. Door dit te doen kun je gebruik maken van VR-content die normaal gesproken alleen voor PC-VR is geschikt. Dit maakt van de Oculus Quest een unieke alles-in-1 headset waar je voor zowel entertainment als voor zakelijke toepassingen een goede bril aan hebt.
Een van de nadelen van Oculus Quest is het feit dat de bril enkel geschikt is voor consumenten. Oculus stelt dat zakelijke VR-gebruikers dienen te beschikken over een commerciële licentie (Oculus for business). Met deze licentie mag de Oculus Quest wel in een zakelijke en commerciële omgeving worden gebruikt, maar het nadeel hiervan is dat je - naast deze licentie, ook direct bedrijfsmatige software voor minimaal 1 jaar bij Oculus afsluit.
2. Pico G2 4K / Neo 2
De Pico G2 wordt gezien als de meest voor de hand liggende opvolger van de Oculus Quest. De Pico G2 is het meeste te vergelijken met de Oculus Go. Hetzelfde lichte gewicht, ergonomische design en makkelijke toepasbaarheid kenmerken deze headset. Echter heeft Pico zelfs wat andere handige features toegevoegd die ervoor zorgen dat de headset nog wat lekkerder zit. Zo is de batterij van deze headset ingebouwd in de band die over het achterhoofd heen loopt, waardoor er minder druk aan de voorkant van de VR-bril ontstaat (iets wat je goed merkt bij de Oculus Quest). Hierdoor zit de Pico G2 4K net een stukje lekkerder en kun je de bril comfortabel voor langere tijd ophouden.
3. HTC Vive Focus Plus
HTC Vive Focus Plus is een 6 DoF bril met krachtige ingebouwde processor. De Vive Focus Plus is bedoeld voor zakelijke gebruikers die de headset willen gebruiken van bedrijfsmatige toepassingen. Met een hoge beeldresolutie en 6 DoF beweging leent de headset zich uitermate goed voor ontwikkelaars en bedrijven die hun eigen content op de bril willen zetten. Zo wordt de HTC Vive Focus Plus bijvoorbeeld vaak gebruikt bij architect bedrijven die een eigen huis in VR hebben ontworpen. Met de Vive Focus Plus loopt je zonder kabels en zonder belemmeringen eenvoudig door de virtuele ruimte heen. Ook ontwikkelaars kunnen met de Vive Focus Plus goed uit de voeten, want met het Vive Wave-platform kan op een relatief eenvoudige manier eigen content worden ontwikkeld en gedeeld door en met third-party ontwikkelaars.
De Vive Focus Plus mag softwarematig zonder enige belemmeringen worden gebruik in een zakelijke omgeving, maar dient voor de garantie wel te beschikken over de HTC Enterprise Service.
4. VROrbit Theater
VROrbit Theater is een wat minder bekende VR-headset, maar richt zich op een heel specifiek doel. De VROrbit Theater focust zich - zoals zijn naam al doet vermoeden, op het kijken naar 360 graden video’s en afbeeldingen. De VROrbit draait op een Android systeem, waardoor de besturing erg eenvoudig is, en ook het plaatsen van eigen content erg makkelijk is. De headset is via een micro-USB kabel aan een computer te leggen en je kunt de files die je op de headset wilt afspelen slepen naar een mapje in de headset. Wanneer je vervolgens de VR-bril aan zet krijg je het mapje te zien en kun je met de simpele besturing op de headset (en zelfs de meegeleverde draadloze muis) alle content aanklikken.
5. Skyworth VR S801
Mogelijk de minst bekende VR-bril uit dit rijtje is de Skyworth VR S801. Deze VR-bril is ontwikkeld in samenwerking met Reality Technologies; een van de grootste wereldwijde distributeurs op het gebied van VR, AR, MR, 3D en AI. De Skyworth VR S801 gebruikt hetzelfde design als de Oculus Go, maar is zelfs een stukje lichter (slechts 310 gram). De Skyworth VR S801 heeft een hoge 2.5K-beeldresolutie waardoor ook deze bril VR- en 360 graden content zeer mooi kan laten zien.
Op de Skyworth VR S801 is, net zoals bij Pico G2 4K, op een eenvoudige manier eigen content te laden. Dit maakt de headset commercieel gezien een goede kandidaat om de Oculus Go te vervangen (mede doordat de Skyworth S801 in dezelfde prijsklasse zit als de Oculus Go).
6. XRspace Manova
Wellicht zegt deze naam je niet veel, maar XRspace Manova belooft dé nieuwe headset van de toekomst te worden. XRspace is opgericht door HTC co-founder Peter Chou. Het design van de headset doet sterk denken aan de Oculus Quest 2. Een standalone headset met ingebouwde tracking voor 6 DoF-bewegingen, krachtige ingebouwde processor om free-roam VR-games op te kunnen spelen, 20% lichter dan vergelijkbare VR-brillen en een zeer stijlvol design met een heleboel op maat gemaakte accessoires. De Manova is op dit moment alleen beschikbaar voor pre-order en het is nog onbekend wanneer deze headset daadwerkelijk te koop zal zijn. Maar een ding is zeker: XRspace is een interessante partij om in de gaten te houden!