10 VR tips die je moet Weten
Wanneer je een VR bril koopt ontvang je daar altijd een handleiding bij. In deze handleiding staat precies hoe je de VR bril moet aansluiten, hoe je hem moet opladen een aan-/uitzetten en in sommige gevallen hoe je de juiste software moet downloaden. Maar vaak staat er niet in hoe je bijvoorbeeld het beste je VR kabels kunt ophangen, of welke applicaties handig zijn om als extra te downloaden. In deze blog zetten we daarom een aantal handige tips voor je op een rijtje zodat jij goed voorbereid aan de gang kunt gaan met je nieuwe VR bril!
Tip 1: Zet bij het opzetten van de VR bril eerst de voorkant tegen het gezicht aan
Een veel gemaakte fout bij het opzetten van een VR bril is dat de gebruiker de bandjes van de bril niet losmaakt en de bril gelijk op het hoofd zet. Dit zorgt er ten eerste voor dat de VR bril niet comfortabel op het hoofd zit, maar kan er ook voor zorgen dat de bril kapot raakt of dat de lenzen vies worden (bijvoorbeeld wanneer de lenzen tegen je haar aankomen). Het is daarom aan te raden om eerst alle bandjes van de VR bril open te zetten. Vervolgens zet je de voorkant van de VR bril tegen je gezicht aan (en controleert direct of de lenzen goed voor de ogen zitten). Dit kun je doen door de VR bril als een verrekijker voor het gezicht te houden. Wanneer je de VR bril op de juiste hoogte tegen het gezicht aan hebt zitten kun je de bovenste band over het hoofd heen trekken. De achterkant van de headset dient op een rechte lijn van de voorkant van de bril te zitten.
Tip 2: Voeg een bandje toe aan de controllers
De meeste controllers van VR brillen beschikken over een bandje waarmee je de controller om je pols vast kunt maken. Zo voorkom je dat je tijdens een te fanatiek potje Beat Saber de controller door de kamer heen gooit. Het is altijd aan te raden om dit bandje vast te zetten om de pols, maar wist je dat er ook extra bandjes zijn waarmee je de controllers tegen de rug van je hand kunt vastzetten? De controllers van de Valve Index worden sowieso al geleverd met deze mogelijkheid, maar je kunt dit bandje bijvoorbeeld ook toevoegen aan de Meta Quest 2-controllers. Dit zorgt niet alleen voor meer veiligheid, maar ook dat je de controller makkelijker in je hand kunt laten rusten zonder hem steeds stevig vast te moeten hebben.
Tip 3: Hang de kabels op met een VR kabelmanagement systeem
Het ophangen van je kabels met een kabelmanagement systeem klinkt als een logische stap, maar toch zijn er genoeg mensen die dit nog niet doen. Natuurlijk is het niet in alle situaties mogelijk of handig om je kabels met stickers aan het plafond te plakken (bijvoorbeeld wanneer je een heel hoog plafond hebt, of wanneer je de VR bril op verschillende plekken wilt gebruiken), maar wanneer je de VR bril wel op een standaard locatie gebruikt dan is het ophangen van je VR kabels sterk aan te raden. Je voorkomt hiermee namelijk dat de kabel om je heen draait tijdens het spelen. En als iets je uit de VR ervaring haalt, dan is dat het wel. Extra tip: je kunt het kabelmanagement systeem gebruiken door deze gewoon tegen het plafond aan te hangen en de VR kabel er doorheen te leggen, maar je kunt het ook op deze manier doen.
Wil je toch liever niet de kabel aan het plafond ophangen? Dan kun je de kabel ook met een clip aan je broek vastmaken. Maak bijvoorbeeld een carabiner aan je riem vast en laat de headset kabel dan via de carabiner naar de grond toe lopen. Let er wel op dat je genoeg kabellengte naar de headset overhoudt zodat je vrij rond kan bewegen.
Tip 4: Houd de VR bril uit de zon
Houd ten alle tijden je VR bril uit de zon. Of beter gezegd: houd de lenzen uit de zon. Een VR bril kan prima tegen zonlicht (al kan het in sommige gevallen een negatieve invloed hebben op de tracking), maar met name de lenzen zijn erg gevoelig voor zonlicht. De lenzen van een VR bril werken namelijk als een vergrootglas. Al wanneer je de lenzen slechts een paar seconden in het zonlicht houdt kan het scherm achter de lenzen inbranden. Dit resulteert in een donkere plek in de lenzen en valt bijna altijd buiten de garantie van de VR bril. Het is daarom sowieso aan te raden om de VR bril niet buiten te gebruiken, maar doe je dit toch; let er dan extra goed op dat je de bril nooit met de lenzen naar de zon toe legt.
Tip 5: Maak voor jezelf een VR ruimte waar je veilig in kunt rond bewegen
Niets is zo vervelend als dat je tijdens het spelen in VR per ongeluk tegen een muur of een stoel aan slaat. Maak daarom voor jezelf een aparte speelruimte waarbij je zeker weet dat er niks in de weg staat waar je tegenaan kunt stoten. Het kan daarbij ook handig zijn om bijvoorbeeld een kleedje neer te leggen zodat je kunt voelen waar je precies in de ruimte aan het lopen bent. Wanneer je van het kleed afstapt weet je dat je uit je speelveld bent en dus een beetje moet oppassen met waar je loopt. Extra tip: in de virtuele ruimte kun je ook je guardian instellen. Je bent snel geneigd om deze ruimte zo groot mogelijk te maken, maar probeer in ieder geval ongeveer een halve meter ruimte “over” te houden, zodat je een veilige marge hebt mocht je per ongeluk toch net buiten je guardian komen.
Tip 6: Start met een makkelijk VR spel of experience
Wanneer je nog niet eerder iets met VR hebt gedaan, kun je het beste eens beginnen met een simpel spelletje. Zo kun je langzaamaan de VR bril en de werking van de controllers ontdekken, zonder dat je afgeschrikt wordt door lastige controls of een spel waarbij je de bewegingen niet snapt. Een aantal leuke spellen om mee te beginnen zijn, zijn: Beat Saber, The Lab, Tukt Brush, Space Pirate Trainer etc. Deze spellen zijn zo gemaakt dat je weinig verschillende knoppen hoeft in te drukken om het spel te spelen. Het zijn daarom ook leuke spellen om een keer aan iemand te laten zien die voor het eerst een VR spelletje speelt.
Extra tip: lees onze blog 10 beste VR multiplayer games ook eens door om een paar leuke VR spellen die met vrienden kunt spelen te vinden.
Tip 7: Sluit je ogen wanneer je misselijk wordt tijdens het spelen
Een veel gehoord probleem met VR is dat je er misselijk van kunt worden. Deze misselijkheid wordt ‘motion sickness’ genoemd. Je hersenen zien namelijk iets gebeuren in de virtuele realiteit, terwijl je lichaam niet meebeweegt. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer je in een virtual reality achtbaan zit, of wanneer je in virtual reality naar beneden valt zoals bij het populaire spel Richie's Plank Experience. Je hebt dan echt het gevoel dat je aan het vallen bent, terwijl je lichaam gewoon stil staat. In het geval je niet goed tegen dit gevoel kunt, is het aan te raden om gewoon je ogen dicht te doen. Wanneer je dit doet merk je direct dat je nergens meer last van hebt.
Tip 8: Voorkom mistvorming op de lenzen
Met name wanneer je actief aan het spelen bent, zul je merken dat er wat mistvorming rond de lenzen kan gaan zitten. Vaak komt dit door ademhaling of door zweet - het principe werkt hetzelfde als wanneer jouw bril of zonnebril beslaat. De meeste VR brillen hebben tegenwoordig een actieve koeling in de bril zelf zitten wat er voor zorgt dat er minder condens op de lenzen gaat zitten. Maar merk je dat jouw lenzen toch beslaan? Zet de VR bril dan even af en probeer hem met wat meer open ruimte bij de neus op te zetten. Zo kan er wat meer lucht tussen de bril komen wat helpt bij het voorkomen van een condenslaagje. Extra tip: wil je de lenzen schoon vegen? Doe dit dan nooit met een wc-rol of met je t-shirt. Gebruik hiervoor een microfiber doekje in combinatie met de VR lens reiniger spray.
Tip 9: Stel de IPD vanaf het begin goed in
IPD staat voor ‘Inter-Pupillary Distance’ - ofwel de afstand tussen de ogen. Bij bijna iedere VR bril is dit in te stellen. De IPD-instelling zorgt er voor dat de lenzen goed voor je ogen zitten. Omdat iedereen een verschillende afstand tussen de ogen heeft (sommige ogen staan dicht bij elkaar, terwijl andere weer verder uit elkaar staan), dus het is belangrijk dat dit voor iedereen die met de headset speelt goed afgesteld staat.
Tip 10: Casten van je scherm naar een televisie
In je eentje spelen met een VR bril is leuk, maar wanneer je dit met een groepje doet is het nog veel leuker! Wist je dat het scherm van jouw VR bril ook kunt casten naar een mobiele telefoon of naar een televisiescherm? Bij de meeste nieuwe smartphones kun je standaard casten (bijvoorbeeld middels de Oculus-app), maar bij een TV-scherm heb je vaak nog een extra Chromecast nodig. Deze verbind je via een USB-aansluiting met de televisie. Vervolgens kun je in de instelling van de VR bril kiezen voor streamen naar een scherm.
Wanneer je een PC VR bril gebruikt en je hebt de HDMI-kabel adapter aangesloten op een PC beeldscherm, dan kunnen anderen natuurlijk al meekijken op de computer. Maar wil je het toch liever naar een ander TV-scherm toe streamen? Dan kun je dit alsnog doen met een Chromecast.